Landelijke Studenten Vakbond


LSVb helpt studenten in strijd tegen negatief bindend studieadvies

Utrecht, 4 augustus 2010- De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) roept studenten op zich te melden bij de LSVb via studentenlijn@lsvb.nl als ze twijfels hebben over hun bindend studieadvies (bsa). Juist in deze weken horen studenten of ze een negatief bsa krijgen. Bij een negatief bsa mag de student zijn opleiding niet meer vervolgen in september. Deze adviezen worden echter niet altijd terecht en op de juiste manier uitgebracht. Studenten die zich melden bij de LSVb, krijgen juridisch advies en hulp bij het aanvechten van onjuiste beslissingen.

Studenten kunnen bezwaar aantekenen tegen een bsa. Uit een rapport van de onderwijsinspectie blijkt dat ongeveer een kwart van de beroepszaken op universiteiten en meer dan de helft van de beroepszaken op hogescholen succesvol is. Veel studenten weten echter niet goed hoe ze in bezwaar en beroep kunnen treden tegen een dergelijke beslissing. Tevens concludeert de onderwijsinspectie dat instellingen de wettelijk verplichte waarschuwingen niet altijd geven. De LSVb ondersteunt studenten graag bij het opkomen voor hun rechten.

"Dat de instellingen de wettelijke voorschiften voor het studieadvies niet uitvoeren, is van de zotte. Sommige studenten krijgen zelfs een negatief bsa terwijl ze wegens duidelijke persoonlijke omstandigheden niet konden studeren. Wij roepen studenten op om zich bij ons te melden en dit onrecht aan te vechten" aldus Sander Breur, voorzitter van de LSVb. De LSVb krijgt nu wekelijks meerdere gevallen binnen van instellingen die studenten onterecht afserveren.