GroenLinks Grote tekst

Stel garantieregeling op voor mensen met klein pensioen

Woensdag 18 augustus 2010, 17:56u - Jolande Sap

Twaalf tot veertien pensioenfondsen verkeren in een dusdanige slechte financiële situatie dat ze over moeten gaan tot het korten van pensioenuitkeringen. Dat schreef demissionair minister Donner (Sociale Zaken) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. GroenLinks is bezorgd over de ingrepen die mogelijk worden genomen die direct de portemonnee van 150.000 tot 170.000 gepensioneerden raken. GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap stelt daarom voor dat er een garantieregeling komt voor de kleinere pensioenen tot 15.000 euro.

Het korten op de pensioenen raakt de betrokken gepensioneerden direct in de portemonnee. "Veel gepensioneerden, vaak met klein aanvullend pensioen, worden zo de dupe van de crisis veroorzaakt van de financiële wereld. Een garantieregeling is er ook voor spaarrekeningen. Mensen met een klein pensioen moeten ook zulke garanties krijgen", aldus Sap.

Ook andere deelnemers van pensioenfondsen, in totaal gaat het om ongeveer 550.000 mensen, speelt het parten. "Terwijl de banken weer voor een groot deel doorgaan op de oude weg, voelt het voor veel mensen alsof een deel van hun inkomen hun wordt afgenomen. Het is moeilijk uit te leggen aan spaarders die jarenlang keurig hun premie hebben betaald", aldus Sap.

Momenteel moeten pensioenfondsen rekenen met een rente die laag is. Hierdoor is een groot deel van de achteruitgang van de fondsen te wijten aan boekhoudkundige regels. Volgens Sap is het nog steeds moeilijk te verkroppen dat het groot deel van het leed veroorzaakt wordt door de rente die gebruikt wordt om de toekomstige verplichtingen te bepalen. GroenLinks stelt daarom nog altijd vraagtekens of het toepassen van de lage rente wel juist is en niet het probleem vergroot.

"Voor in de toekomst moet er gewerkt worden aan een veel evenwichtiger pensioenbeleid, waarbij er meer gekeken wordt naar de lange termijn. Op dit gebied is men gelukkig druk bezig. Helaas hebben de huidige gepensioneerden daar helemaal niets aan", aldus Sap.