Ingezonden persbericht


( PERSBERICHT )

Amsterdam, 11 juni 2010

Winnaars YouTube GCC treden op tijdens Grachtenfestival

Vandaag maakte het Grachtenfestival de namen bekend van de winnaars van het YouTube Grachtenfestival Conservatorium Concours. Conservatorium studenten konden deel nemen aan dit online concours door hun filmpje te uploaden op YouTube. Uit alle inzendingen zijn twee winnaars gekozen die een optreden mogen verzorgen tijdens het Grachtenfestival op woensdag 18 augustus, 14 uur in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

De vakjuryprijs is gewonnen door het RuneaS DUO bestaande uit Simon Brew, saxofoon en Andrey Nesterenko, piano van het Conservatorium van Enschede en De Messiaen Academie. De vakjury wordt vertegenwoordigd door Claron McFadden, Ralph van Raat, Liza Ferschtman, Taco Kooistra, Mini Dekkers, Leo van Oostrom, Werner Herbers en Peter Verduyn Lunel. Jurylid Mini Dekkers: 'Ik heb hier intens van genoten. Uitstekend samenspel, saxofoon prachtige klankkleuren, dynamisch en goed gearticuleerd spel. Ze zijn echt aan elkaar gewaagd, zo hoor je als duo te spelen.'

De 25-jarige pianiste Marta Liébana Martínez (Conservatorium van Amsterdam) won met ruim een derde van de stemmen de publieksprijs.

Alle deelnemers maakten bovendien kans op een optreden in het Vondelpark op 15 augustus. De organisatie van het Vondelpark Openluchttheater maakt binnenkort de selectie bekend op basis van de ingezonden filmpjes.

www.grachtenfestival.nl

Het Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam de basis vormen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd die zich onderscheiden door bijzondere of monumentale architectonische en cultuurhistorische waarde. Het festival markeert ieder jaar de opening van het klassieke muziekseizoen en vindt in 2010 plaats van 14 tot en met 22 augustus.

Het Grachtenfestival ontving de grootste donatie van SNS REAAL Fonds. Hoofdsubsidiënt is de Gemeente Amsterdam. Het Grachtenfestival wordt mede mogelijk gemaakt door Friesland Bank en Canal Company. Andere begunstigers van het festival zijn het Fonds Podiumkunsten, Amsterdam Partners en Het Kersjes Fonds.

Mediapartner is HDC Media.

Job Cohen is Beschermheer van het Grachtenfestival.

Noot voor de redactie,