Ingezonden persbericht


( PERSBERICHT )

Amsterdam, 20 juli 2010

Waterspektakel tijdens Grachtenfestival 2010
Originele versie van Händel's Water Music uitgevoerd op de Keizersgracht

Het Grachtenfestival presenteert in samenwerking met Combattimento Consort Amsterdam de originele versie van Water Music. Deze wereldberoemde compositie van Georg Friedrich Händel wordt woensdag 18 augustus om 18.00 uur uitgevoerd door Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend. De locatie is zeer toepasselijk: op de Keizersgracht, ter hoogte van festivalcentrum Felix Meritis. Het is de eerste keer dat Water Music in de Amsterdamse grachten wordt uitgevoerd.

Händel componeerde zijn Water Music in 1717 voor een pleziertochtje van Koning George I op de Theems. Net als destijds worden de musici per boot aangevoerd en wordt op boten gemusiceerd. Deze feestelijke compositie is nog steeds zeer populair, niet alleen binnen de klassieke concertwereld. Als try-out wordt Water Music in concertvorm op dinsdag 17 augustus door Combattimento Consort Amsterdam uitgevoerd in de Oude Kerk.

Water Music sluit aan bij het thema van deze editie van het Grachtenfestival: 'OnderStroom'. Het volledige programma van het Grachtenfestival is te vinden op www.grachtenfestival.nl

Het Amsterdamse Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam de basis vormen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd die zich onderscheiden door bijzondere of monumentale architectonische en cultuurhistorische waarde. Het festival markeert ieder jaar de opening van het klassieke muziekseizoen en vindt in 2010 plaats van 14 tot en met 22 augustus.

Het Combattimento Consort Amsterdam is een Nederlands muziekensemble. Het Combattimento Consort Amsterdam speelt sinds de oprichting in 1982 onder leiding van artistiek leider Jan Willem de Vriend muziek uit de periode van 1600 tot 1800. Gezien het repertoire worden concerten in kleine en middelgrote bezettingen gegeven, maar ook oratoria en opera's keren jaarlijks terug in de programmering van het ensemble. In tegenstelling tot veel hedendaagse ensembles die oude muziek uitvoeren, speelt dit ensemble op moderne instrumenten. Noot voor de redactie,