Ingezonden persbericht


Revealed: Oliviero Toscani
Woensdag 18 augustus om 1030 en 1830 uur; Zaterdag 21 augustus om 1030, 1900 en 2230 uur; Zondag 22 augustus om 0730 en 1930 uur Duur: 30 minuten

Deze maand in Revealed aandacht voor de man achter de beruchte Benetton campagnes, de fotograaf en controversiële Oliviero Toscani

"Een foto is niet schokkend. Het is de realiteit die de schok veroorzaakt; en het shockeert omdat wij de realiteit van onze ongeciviliseerde wereld niet onder ogen willen zien. Dat is het punt, mensen raken geschokt omdat zij het probleem van beschaving niet onder ogen willen zien...dus raken ze geshockeerd. Misschien moet ik ze wel shockeren! Hert is mijn plicht als fotograaf!”

Hij werd bekend door het gebruik van schokkende foto's in advertenties voor een kledingmerk. Toscani werd berucht in de jaren '80 en '90 met zijn gedurfde Benetton campagnes. Hij combineerde het kledingmerk met fascinerende nieuwsfoto's; de onderwerpen van Toscani's advertenties varieerden van stervende AIDS patiënten, ter dood veroordeelden tot topmodellen met anorexia. De reacties op zijn gewaagde campagnes zijn altijd verdeeld geweest, sommige riepen publieke protesten op of werden verboden door overheden. Er is geen twijfel over dat zijn campagnes het kledingmerk veel publiciteit opleverde; en er ontstond een discussies over de rol van advertenties.

Toscani zorgde voor een revolutie in de advertentiewereld. Voortbordurend op de visie die hij ontwikkelde in de jaren '80 en '90s gaat hij door met het uitzoeken van sociale projecten die omgeven zijn door spanningen. Revealed volgt Toscani tijdens zijn onafhankelijke project over Israel en de Westelijke Jordaanoever waar hij Israëli's en Palestijnen fotografeert voor zijn nieuwe project getiteld 'The Human Race'. Toscani hoopt dat een verzameling gezichten, gefotografeerd tegen een witte achtergrond, de eenheid van de mens kan tonen en daarmee de futiliteit van conflicten - zijn persoonlijke bijdrage aan vrede in de regio. "Fotografie moet nuttig zijn, we moeten allemaal onze bijdrage leveren. Wanneer ik naar dat deel van de wereld kijk en zie dat de problemen niet worden opgelost vraag ik mijzelf af, wat kan ik doen?"

Thuis in Toscane bij zijn familie, paarden en honden analyseert Toscani zijn leven, carrière en controversies, "ik ben gelukkig...want ik heb een zeer selectief geheugen, ik vergeet dingen die ik niet leuk vind".

www.cnn.com/revealed

Zie ook: http://edition.cnn.com/video/#/video/international/2010/08/13/revealed.toscani.biba.shoot.tease.cnn

Voor meer info: