IKON

P E R S B E R I C H T

Vertrekkend korpsschef Aad Meijboom in Spraakmakende Zaken:

'Maak van huidige politiekorpsen één nationale politie'

De Rotterdamse korpschef Aad Meijboom is voorstander van een nationale politie, die in de plaats zou moeten komen van de huidige 25 regiokorpsen. In het IKON-programma Spraakmakende Zaken zegt Meijboom woensdagavond dat de Raad van Korpschefs dat ook heeft geadviseerd aan de korpsbeheerders, de 25 burgemeesters van de grootste gemeenten van elke regio. Maar die zouden weinig voelen voor één nationale politiekorps, voornamelijk omdat ze dan hun invloed verliezen.

Meijboom vindt dat het komende kabinet de organisatie van de Nederlandse politie moet herzien. Dat is nodig om kosten te besparen, efficiënter te kunnen werken en beter in te kunnen spelen op de internationale criminaliteit. "De achtertuin van Rotterdam eindigt in Constanza (Roemenie)", zegt Meijboom. Hij benadrukt dat de verandering niet ten koste mag gaan van het politiewerk op kleine schaal, zoals de inzet van buurtagenten.

Jaarlijks één op de tien politie-agenten gewond
Agressie en geweld tegen agenten neemt nog steeds toe. Socioloog Jaap Timmer, docent politiestudies aan de VU in Amsterdam, zegt in Spraakmakende Zaken dat er elk jaar zo'n 1500 a 2000 agenten gewond raken door geweld van burgers. Dat betekent dat in Nederland elk jaar één op de tien agenten in uniformdienst gewond raakt. Spraakmakende Zaken gaat uitvoerig in op de dramatische rellen van vorig jaar bij het Sunset Grooves Dance Festival in Hoek van Holland, waarbij agenten zo in het nauw gedreven werden dat ze gericht moesten schieten op een menigte hooligans. Daarbij kwam een jonge man om het leven. Uit onderzoek is gebleken dat de Rotterdamse politie vooraf en tijdens de rellen grote inschattingsfouten heeft gemaakt. Meijboom nam om die reden ontslag als korpschef. Hij wordt volgende maand opgevolgd door Frank Paauw, op dit moment nog plaatsvervangend chef van het korps Haaglanden.

In dezelfde uitzending zegt Meijboom de enorme bezuinigingen te vrezen die op de politie afkomen. De begeleiding en beveiliging van grote evenementen kost het Rotterdamse korps jaarlijks 120.000 mensuren werk en die uren kunnen niet worden ingezet voor de bestrijding van de (kleine) criminaliteit. De organisatie van evenementen laten meebetalen voor de politie-inzet zou een mogelijkheid zijn om de kosten te drukken, maar Meijboom zou niet weten welke criteria hij daarvoor zou moeten hanteren.

Spraakmakende Zaken, woensdag 18 augustus, 21.20 uur, Nederland 2.