KNHS

Regiokampioenschappen Zeeland springen pony's en paarden 17 augustus 2010

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Carolein van de Plasse sloeg op het Kampioenschap springen van de KNHS Regio Zeeland een dubbelslag. De amazone uit Yerseke prolongeerde met Delta Mosssels So Lovely haar titel in ZZ. Met So Lovelys dochter Delta Mossels Jantje eiste ze in Z het kampioenschap op. Met een wedstrijdsecretariaat dat liep met de precisie van een Zwitsers uurwerk en de fraaie Agterbergbodem stond Stal de Kroo in Nieuw en Sint Joosland borg voor een perfecte organisatie.

Zeeuwen zijn van oudsher vertrouwd met water. Met de paarden is dit blijkbaar niet het geval. Voor menige combinatie bleek de waterbak in het parcours de nekkenbreker. Niet voor Carolein van de Plasse, zij schreef met Delta Mossels So Lovely het ZZ kampioenschap overtuigend op haar naam. De Zuid-Bevelandse combinatie hield als enige het strafblad in beide manches blank. Piet Huige haalde met Uccello (v. Baloubet Du Rouet) in de eerste omloop een paal uit de lepels. Met een foutloze tweede omloop zette de stylist uit Nisse de druk voor Carolein van de Plasse alsnog op de ketel. Maar met een rit uit het boekje maakte de 24-jarige amazone met de Heartbreaker-dochter het karwei vakkundig af. "Ik wist dat ik geen fout mocht maken, maar ik was er toch niet echt van onder de indruk. So Lovely was de laatse tijd wat tam. Zo maakte ze op Jumpin de Weel foutjes die je niet van haar verwacht. Maar afgelopen week op de training bij Vincent (Voorn) gaf ze mij weer het gevoel dat ze weer alles aankon. En ze stelde mij niet teleur", vertelt Carolein.

Klasse Z paarden
Ook in Z bleek er tegen Carolein van de Plasse en Delta Mossels Jantje geen kruid gewassen in een bloedstollende barragerit stuurde ze de Pilgrim Z dochter in 40.19 over het parcours. Annelore Willeboer kreeg met Taxi Buron Largo (v. Laptop) een en met USA (v. Tolano van t Riethof) twee springfouten aan de broek. Carolein van de Plasse: "Normaal rijd ik met Jantje niet zo snel. Annelore rijdt USA voor ons en ik weet uit ervaring dat het een snel paard is. En ook Largo is snel. Als je dan als eerste de ring in moet heb je weinig keus. Maar jantje bewees dat, als het moet, ze ook erg snel kan. Ik neem elke week dressuurles met haar bij Thamar Zweistra. En daar heb ik mijn overwinning aan te danken. Jantje Heeft enorm veel vermogen maar dank zij die dressuurlessen kan ik haar nu ook veel beter aansturen en kort door de bocht. Ze sprong super."

Klasse L
Mede eigenaar van het familiebedrijf in Nieuw- en Sint Joosland Martin de Kroo leek in L met Troela Bella K optimaal van het thuisvoordeel te gaan profiteren. Maar in de tweede manche werd hij door de Kigali-dochter op de sloot verrast met een weigering en kieperde hij in het water. ,Ik werd totaal verrast. We oefenen regelmatig op de sloot en nog nooit heeft Troela Bella geweigerd. Ook in de eerste manche sprong ze er met gemak over heen. Ik snap er echt niets van In de barrage pleegde Marit Huige een zustermoord. Met een foutloze barragerit in een tijd van 40.97 leek het voor Kim Huige met Altair (v. Malito De Reves) kat in het bakkie. Maar met een adembenende rit toonde laatste starter Marit zich met Altairs halfbroer Aldebaran onder het zadel twee tellen sneller dan haar zus Kim. Het brons was voor Amber van Aken met Quick. De amazone uit Axel haalde in de beslissende ronde met de Fellini-zoon twee balken naar de bodem.

Klasse M
In de klasse M werd de titel een prooi voor Ingrid Jakobse met Zsa-Zsa. De amazone uit Meliskerke haalde in de barrage met de Orlando-dochter een balk naar beneden. Een fout waar Wilma Stouten met Stoutens Zidane niet van wist te profiteren. Zij kreeg met de Chin Chin afstammeling eveneens een springfout aan de broek en kwam ruim twee tellen tekort voor de felbegeerde titel. Nadine Timmerman had met Tio Karlo in de basisparcours blijkbaar al haar kruit verschoten. De amazone uit Veere kreeg met Germus-zoon twaalf fouten aan de broek.

Ponys
In de klasse ZZ DE maat ontbrak het Niels Knape met Powergirl aan tegenstanders. Maar met twee foutloze ritten bewees de eventing international uit Poortvliet dat hij met Pavarotti-dochter klaar is voor de Hippiade. In de klasse Z categorie D greep Jane van Eijzeren met Emeraude de titel. De amazone uit Oudelande kreeg met de Nantino-dochter zeven strafpunten aan haar been. Fouten die door die door favoriet Yenca Sips met Eros niet werden afgestraft. De amazone uit Terneuzen schopte met de Evenaar-zoon in beide manches een balk uit de lepels. In Z cat C ging de titel naar Mabel Acda met de ruin Beau Geste.
Nina Knape toonde zich met Anydale For Pleasurte in M categorie DE de beste van de vier combinaties in de barrage. De amazone uit Ouddorp wist met De Anydale Ron zoon in de beslissende ronde als enige foutloos te blijven. Het zilver was voor Merle Acda die met de Valentino-dochter Amber een balk naar beneden haalde.
In L categorie DE greep Loes Duynkerke met Joel het felbegeerde ticket voor deelname aan de nationale titelstrijd. De amazone uit Ovezande hield in de barrage met de Veronas Bo-gi dochter het strafblad blank. Zij verwees Yenca Sips, die met Dior een paal aan het been kreeg, naar de tweede plaats. In de categorie BC werd de titel een prooi voor Lisanne Janse met Chico van de Favorite.

Tekst: Lucien Roelandt

Uitslagen Nieuw- en Sint Joosland Kampioenschap springen KNHS Regio Zeeland

Paarden.
ZZ: 1. Carolein van de Plasse, Delta Mossels So Lovely, 0/0/59.50; 2. Piet Huige, Uccello, 4/0/57.72; 3. Cindy Perdaen, Wats In A Name, 12/8/65.80.
Z: 1. Carolein van de Plasse, Delta Mosses Jantje, 0/0/0/40.19; 2. Annelore Willeboer, Taxi Buron Largo, 0/0/4/44.50; 3. Annelore Willeboer, USA, 0/0/8/42.70.
M: 1. Ingrid Jakobsen, Zsa-Zsa, 0/0/4/45.57; 2. Wilma Stouten, Stoutens Zidane, 0/0/4/47.81; 3. Nadine Timmerman, Tio Karlo, 0/0/12/63.21. L: 1. Marit Huige, Aldebaran, 0/0/0/40.97; 2. Kim Huige, Altair, 0/0/0/42.98; 3. Amber van Aken, Quik, 0/0/8/51.76.

Ponys.
ZZ cat.D: 1. Niels Knape, Powergirl, 0/0/71.70. Z cat. D: 1. Jane van Eijzeren, Emeraude, 0/7/85.70; 2. Yenca Sips, Eros, 4/4/61.55; 3. Yenca Sips, Q-Hella, 8/4/59.53. Z cat. C: 1. Mabel Acda, Beau Geste, 4/8/61.03. M cat. DE: 1. Nina Knape, Anudale For Pleasure, 0/0/0/49.90; 2. Merle Acda, Amber, 0/0/4/44.73; 3. Rick Zoteweij, Larissa, 0/0/8/56.37. L cat. D: 1. Loes Duynkerke, Joel, 0/0/0/44.23; 2. Yenca Sips, Dior, 0/0/4/44.74; 3. Katja de Leeuwen, Dow Jones, 0/0/8/46.80. L cat. C: 1. Lisanne Janse, Chico van de Favorite, 4/4/58.95. L cat. B: 2. Linsey van der Slikke, Surprice, 0/0/4/41.14.