Ingezonden persbericht


Desktopper

Bureauplant van het Jaar 2010: Flamingoplant

De luchtzuiverende Flamingoplant is de Bureauplant van het Jaar 2010. Een jury met vertegenwoordigers uit de wetenschap én praktijk boog zich over een selectie planten om er één uit te roepen tot Bureauplant van het Jaar. De Flamingoplant volgt daarmee de Goudpalm (2009) op.

Nominaties
Plantdeskundigen, onder meer afkomstig van Fytagoras Plant Science (onderdeel van TNO), het Nationaal Gezondheidsinstituut NIGZ en Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO/WUR) nomineerden dit jaar drie luchtzuiverende planten: de Rhapispalm, Graslelie (Chlorophytum) en de Flamingoplant (Anthurium). Leden van de Nederlandse Vereniging van Directiesecretaressen (NVD) kozen in grote meerderheid voor de Anthurium. De verschillende kleuren, stylingsmogelijkheden en eenvoudige verzorging waren daarbij de belangrijkste argumenten.

Natuurlijk kantoormaatje
De jury stelde vast dat de Flamingoplant niet alleen een uitstekend luchtzuiveraar is maar ook tegen een stootje kan. Juryvoorzitter Prof. dr. Bert van Duijn (Fytagoras Plant Science): "Doordat de Flamingoplant tevens in grotere maten verkrijgbaar is, kan de plant in huis en op kantoor ook op de grond geplaatst worden. De kleinere maten zijn juist uitstekend geschikt om op het bureau naast het beeldscherm te zetten. Een belangrijke plek, want onderzoek heeft juist aangetoond dat iedereen die langer dan vier uur per dag met een beeldscherm werkt, zich aantoonbaar prettiger voelt en productiever is dankzij planten op de werkplek. De Flamingoplant is een echt kantoormaatje."

Groen kantoor
Het belang van kamerplanten op de werkplek wordt onderscheven door diverse onderzoeksresultaten van onder meer de ruimtevaartorganisatie NASA en TNO Kwaliteit van Leven. De laatstgenoemde organisatie adviseerde na uitgebreid praktijkonderzoek om in kantoorruimten tenminste twee planten per twaalf vierkante meter te plaatsen.

Bureauplant van het Jaar 2010: Flamingoplant

Bureauplant van het Jaar 2010: Flamingoplant

Foto's: Bloemenbureau Holland (vrij van rechten)