Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
98 Vragen van de heer P.E.J. Werensteijn
(ingekomen 17 augustus 2010)


Eind juli zijn in een visvijver aan de Euclideslaan in Rijnsweerd onnodig honderden vissen aan verstikking gestorven. Opmerkelijk feit hierin was dat de vijver in beheer was bij de gemeente. In eerste instantie was de aanleiding van de dood van de vissen nog vrij onduidelijk. Nader onderzoek heeft aangetoond dat het daadwerkelijk om verstikking ging. Door Trots is contact gezocht met het bestuur van de Utrechtse hengelsport vereniging kortweg AUHV die normaal gesproken verantwoordelijk is voor de visstand in wateren die gepacht zijn van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Naar aanleiding van een melding van een burger eind juli is er een watercontroleur door de AUHV naar de vijver gestuurd. Wij begrepen van de AUHV dat de vijver meer op een groot bord erwtensoep dan op een vijver leek. Dit was vanwege de grote algenbrij die in de vijver dreef. Daarnaast dreven in de vijver meerdere dode vissen. Uit bemonstering van het water bleek dat er op 1 plek een zuurstofverzadiging van 7,6% terwijl de norm voor gezond water tussen de 80% en de 120% ligt. uit de meest gunstige meting kwam een waarde van 16,8% ook dit is echter nog veels te weinig. Ook lagen de ammoniakwaarden van het water op een hoge waarde namelijk 0,8 MG/L N. Als men kijkt naar het tijdstip van bemonstering namelijk 10 uur 's ochtends kan men concluderen dat een uur voor zonsopgang de zuurstofwaarden nog veel lager hebben gelegen. De dode vissen die in de vijver dreven zijn doodgegaan door verstikking omdat de vijver niet of zeer slecht onderhouden was. Het bemonsteringsrapport met alle meetwaarden hebben wij onder de vragen gezet. Een cascade (trapsgewijsgebouwde waterval voor een esthetisch en zuurstofverhogend effect) die bij het FNV gebouw staat functioneerde tevens niet. Het blijkt dat het aanbrengen van een fontein in het midden van de vijver al een structurele oplossing is om gedurende de zomer het zuurstof niveau in het water omhoog en naar een acceptabel niveau te brengen. Daarnaast kan de waterkwaliteit flink verhogen door het water middels duikers te laten doorstromen naar andere wateren.

Daarom de volgende vragen:

1. Hoe kan het dat de gemeente niet op de hoogte was van de massale vissterfte en wanneer is er voor het laatst onderhoud gepleegd aan de vijver?

2. Wie is verantwoordelijk voor de cascade en waarom was deze niet werkzaam, is de cascade al gemaakt of gaat dit op korte termijn nog gebeuren?

3. Zijn er meer vijvers en sloten die in onderhoud zijn bij de gemeente waar bij er sprake is van een gesloten water omdat deze vijvers niet in verbinding staan met ander water. Hoe vaak worden deze vijvers onderhouden en zijn er in deze vijvers maatregelen getroffen om onnodige vissterfte te voorkomen? Zo ja, welke ?

4. Kan de wethouder toezeggen dat er de volgende zomer bij warm tropisch weer extra gecontroleerd wordt op vijvers die in beheer zijn bij de gemeente zodat onnodige vissterfte voorkomen wordt?

5. Gaat de gemeente ervoor zorgen dat er bij de visvijver aan de Euclideslaan permanente maatregelen getroffen worden waardoor bij warm weer er een acceptabel niveau zuurstof in het viswater aanwezig is, zo ja welke, zo nee waarom niet ?


6. Worden er vissen uitgezet in de vijver om de visstand weer op peil te brengen? zo nee, waarom niet?


Meetpunt 1 (kop vijver bij ingang, doodlopend):
veel dode vis en naar adem happende vissen, bijna geheel bedekt met plakken draadalg
Temperatuur water: 22,3 graden C
Zuurstof: 0,7 mg/l O2, 7,6% zuurstofverzadiging (80 -120 % is de norm)
Ammoniumstikstof: 0,0 mg/l N
pH (zuurgraad): 7,5
Zichtdiepte: 60 cm, Diepte: 60 cm (veel gasbellen bij aanraken bodem)

Meetpunt 2 (halverwege vijver):
dode vis en naar adem happende vissen (minder dan bij meetpunt 1),voor de ca. helft bedekt met plakken draadalg
Temperatuur water: 22,0 graden C
Zuurstof: 1,5 mg/l O2, 16,8 % zuurstoverzadiging (80 -120 % is de norm)
Ammoniumstikstof: 0,3 mg/l N
pH (zuurgraad): 7,5
Zichtdiepte: 60 cm, Diepte: 80 cm (veel gasbellen bij aanraken bodem)

Meetpunt 3 (kop vijver bij FNV-gebouw, watercascade voor FNV-gebouw staat in verbinding met vijver maar fuctioneert m.i. niet):
Temperatuur water: 21,8 graden C
enkele dode vissen, voor de ca. kwart bedekt met plakken draadalg
Zuurstof: 0,8 mg/l O2, 8,6 % zuurstoverzadiging (80 -120 % is de norm)
Ammoniumstikstof: 0,8 mg/l N (hoog !!!)
pH (zuurgraad): 7,4
Zichtdiepte: 60 cm, Diepte: 80 cm (veel gasbellen bij aanraken bodem)


---- --