FNV Bouw

FNV: pensioenfondsen houden de ruimte

"Minister Donner wil de juridische mogelijkheid openen dat er bij enkele echt noodlijdende pensioenfondsen ingegrepen wordt. Misschien is dat uiteindelijk nodig, maar tegelijkertijd zeggen wij: in het belang van de deelnemers bij de fondsen moet je maatwerk leveren." Dat zegt FNV-vicevoorzitter Peter Gortzak naar aanleiding van een brief van minister Donner aan de Tweede Kamer.

"De situatie per fonds verschilt, dus je kunt ze niet over één kam scheren. En het is goed dat de rest van de pensioenfondsen - en dat is in de geest van het Sociaal Akkoord van vorig jaar - gewoon de afgesproken drie tot vijf jaar de tijd krijgen om hun zaakjes volledig op orde te krijgen", aldus Gortzak.

Donner schrijft in zijn brief dat hij het verleende extra uitstel voor pensioenfondsen die aanvullende maatregelen nodig hebben om hun financiële positie te verbeteren niet langer verantwoord vindt.

In maart 2009 heeft de minister deze fondsen uitstel verleend voor kortingsmaatregelen tot 1 april 2012. Nu zullen deze fondsen per 1 januari 2011 kortingen moeten overwegen, tenzij zij De Nederlandsche Bank (DNB) ervan kunnen overtuigen dat hun financiële situatie op een andere manier kan worden verbeterd.

Peter Gortzak: "Blijkbaar is er een juridische wijziging nodig om overleg tussen De Nederlandsche Bank en de noodlijdende pensioenfondsen mogelijk te maken. We vertrouwen erop dat er dan maatwerk wordt geleverd en alleen pensioenfondsen waar sprake is van grove onderdekking te maken krijgen met dit soort gesprekken. Wij gaan er ook vanuit dat De Nederlandsche Bank rekening houdt met de extreem lage rentestand waar de fondsen mee te kampen hebben. Ook vinden wij dat het alleen om fondsen moet gaan waarvan je zeker weet dat die niet op eigen kracht of slechts met een zeer grote verandering in de extreem lage rentestand in veilig vaarwater kunnen komen."

Welke maatregelen genomen gaan worden en of er afgestempeld gaat worden is niet duidelijk. Peter Gortzak: "We hopen natuurlijk dat afstempelen, korten op de uitkeringen, niet nodig zal zijn. Het is echt het uiterste middel als niets anders meer helpt. Dus als een fonds bijvoorbeeld minder dan 1% onder de minimale dekkingsgraad zit, is er geen reden om aan afstempelen te denken. Het is in Nederland nog maar een enkele keer voorgekomen."

Publicatiedatum: 18-08-2010