Ingezonden persbericht


Persbericht

Boom Lift Ship: bizar groot kunstwerk voor SAIL wordt vandaag afgemaakt

Terwijl de eerste masten aan de horizon van de Nederlandse kust verschijnen, zet kunstenaar André Pielage (1975) vandaag i.s.m. Art Partner en Riwal Hoogwerkers de 30ste hoogwerker neer voor zijn bizar grote kunstwerk "Boom Lift Ship" op de kop van Java tijdens SAIL 2010. Met 30 hoogwerkers bouwt hij het spantenplan van een denkbeeldig schip na dat 70 x 20 x 12 meter meet. Hiermee vormt het kunstwerk een baken voor alle schepen en bezoekers tijdens dit grootste nautische evenement van Europa.

Een staaltje Amsterdamse lef om zo een groot kunstwerk op de meest prominente plek van het SAIL terrein neer te zetten. Voor André Pielage gaat het erom om de bezoeker een uitzonderlijke beleving te bieden. Met evenveel overgave werkt hij met hoogwerkers als met beukentakjes of aluminiumfolie. Hij probeert in zijn kunst met zo min mogelijk materiaal zoveel mogelijk ruimte te omvatten. Dat hem dat ook hier weer gelukt is, is duidelijk.

Sandra Boer van Art Partner: "Het is waanzinnig dat SAIL dit podium biedt aan een jonge kunstenaar. In vier dagen zien honderdduizenden mensen per dag zijn werk. André Pielage heeft een werk bedacht dat bestand is tegen de enorme mensenmassa, zowel fysiek als visueel. En Riwal Hoogwerkers was meteen verkocht door het idee. Ook zij werken dag en nacht om dit kunstwerk mogelijk te maken."

De titel van het werk "Boom Lift Ship" is een verwijzing naar het Engelse woord voor het type hoogwerker dat gebruikt wordt voor de installatie (boom lift). Het schaalmodel van Boom Lift Ship wordt tijdens SAIL getoond i.s.m. de Culturele Ambassade aan de Oostelijke Handelskade 34.

Beeldmateriaal
Deze foto is gemaakt tijdens de opbouw op 17 augustus. Later vanmiddag is er beeldmateriaal beschikbaar van het definitieve kunstwerk. Bij gebruik graag naam van de fotograaf vermelden: Robert Tordoir




Ingezonden persbericht