Ingezonden persbericht


( PERSBERICHT )

Amsterdam, 18 augustus 2010

Judith van Wanroij wint Grachtenfestivalprijs 2010

Sopraan Judith van Wanroij heeft de Grachtenfestivalprijs 2010 gewonnen. De prijs werd vanmiddag in Felix Meritis uitgereikt door jurylid en dirigent Jan Willem de Vriend tijdens de dagelijkse Grachtenfestival talkshow EarBites onder leiding van Hans Haffmans. Van Wanroij wint naast een optreden in de Hermitage St. Petersburg ook een optreden in de volgende editie van het Grachtenfestival.

Het Grachtenfestival heeft gerenommeerde Nederlandse klassieke muziekjournalisten gevraagd om jonge talentvolle musici, die al een veelbelovende start hebben gemaakt met hun carrière, voor te dragen. De vijf meest genoemde namen kwamen op een shortlist. Het publiek kon vervolgens via www.grachtenfestival.nl een stem uitbrengen op één van de vijf musici. De genomineerden waren: Ramon Lormans (percussie), Andre Morsch (bariton), Rosanne Philippens (viool), Trio Suleika (pianotrio) en Judith van Wanroij (sopraan). De publieksstemming verliep onder toeziend oog van een vakjury bestaande uit radiopresentator Hans Haffmans, klassieke muziekjournalist Peter van der Lint en dirigent - en artistiek leider van het Combattimento Consort Amsterdam - Jan Willem de Vriend. De Vriend: Opvallend aan Van Wanroij is haar pure, oprechte benadering van de muziek. Dit straalt ze niet alleen op het podium uit, maar ook als persoon.

De Nederlandse sopraan Judith van Wanroij maakte in 2005 een internationale tournee langs gerenommeerde concertzalen in Europa en New York. Tegenwoordig treedt ze regelmatig op als soliste in binnen- en buitenland. De Grachtenfestivalprijs is in 2007 in het leven geroepen ter gelegenheid van de tiende editie van het festival. De Grachtenfestivalprijs werd eerder uitgereikt aan Ties Mellema (2007), Lisa Jacobs (2008) en het duo Erik Bosgraaf en Izhar Elias (2009).

Het Grachtenfestival 2010 duurt nog tot en met 22 augustus. Het complete festivalprogramma is beschikbaar via www.grachtenfestival.nl De dagelijkse Grachtenfestival talkshow EarBites wordt live uitgezonden tijdens Viertakt Podium op Radio 4.

Het Amsterdamse Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam de basis vormen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd die zich onderscheiden door bijzondere of monumentale architectonische en cultuurhistorische waarde. Het festival markeert ieder jaar de opening van het klassieke muziekseizoen en vindt in 2010 plaats van 14 tot en met 22 augustus.

Job Cohen is Beschermheer van het Grachtenfestival. Noot voor de redactie,