Sigarettenpeuken straks hopelijk verleden tijd op Zeumeren


VOORTHUIZEN, 20100818 -- Na een dagje strand, een spelronde shortgolf of een bezoek aan SchatEiland liggen de stranden, ligweiden en de golfbaan op recreatiegebied Zeumeren te Voorthuizen bezaaid met sigarettenpeuken. Deze worden net als het andere zwerfvuil zoals blikjes, patatbakjes en plastic flesjes de volgende ochtend weggehaald voordat de nieuwe stroom bezoekers arriveert. Op Zeumeren gaan SchatEiland Zeumeren en Shortgolf Zeumeren speciale zak-asbakjes verkopen om de strijd tegen de rondslingerende peuken aan te gaan. De zak-asbakjes zijn in badplaatsen aan de Noordzeekust inmiddels een groot succes.

Zak-asbakjes, de `must have' van de toekomst
De compacte asbakjes passen gemakkelijk in een binnenzak, broekzak of tas. Het is een leuke gimmick waar iedere roker mee voor de dag kan komen. Bovendien zijn ze herbruikbaar, hittebestendig, licht en 99,9% luchtdicht. SchatEiland en Shortgolf gaan de zak-asbakjes als serviceartikel verkopen aan rokende gasten. De verkoop is een proef en tevens bedoeld om mensen bewust te maken van hun gedrag. Aansprekende posters bij de twee exploitaties op Zeumeren zullen proberen bezoekers bewust te maken dat peuken schade aanrichten aan het milieu. Als de proef een succes blijkt, zullen SchatEiland en Shortgolf de zak-asbakjes in de toekomst blijven verkopen.

"De proef met de zak-asbakjes van Barkadera sluit goed aan op ons MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), aldus Erik Droogh, directeur van RGV. "Niet alleen op de stranden en ligweiden prikken we iedere ochtend zwerfvuil en dus ook peuken weg, ook op de golfbaan van Shortgolf Zeumeren en bij het buitenterrein van SchatEiland Zeumeren worden de nodige sigarettenpeuken opgeruimd. Het is voor ons van groot belang dat alles er netjes en fris uitziet. Het is toch het visitekaartje van ons bedrijf".

9 miljard peuken per jaar
Men is er zich niet voldoende van bewust hoeveel schade een sigarettenpeuk aan het milieu kan toebrengen. Daarnaast levert het ergernis en overlast op. Gemiddeld is er twee tot twaalf jaar nodig voordat een sigaret helemaal is vergaan. Vogels, vissen en kleine kinderen zien de peuken aan voor voedsel met alle gevolgen van dien. Jaarlijks verdwijnen meer dan 9 miljard peuken op de grond.

Volgens Henk Klein Teeselink van Stichting Nederland Schoon zijn recreatiegebieden en stranden in Nederland steeds schoner, maar het kost de beheerders en exploitanten nog steeds veel werk om het schoon te houden. "Gebiedsbeheerders, exploitanten én hun gasten hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een schone omgeving. Daarom is het een goed initiatief. RGV doet al mee met de jaarlijkse actie van Nederland Schoon. De extra aandacht voor de peuken is hierop een welkome aanvulling", aldus Henk Klein Teeselink.

Meer informatie is te vinden op www.zeumeren.nl, www.barkadera.nl en www.nederlandschoon.nl.





Ingezonden persbericht