Gemeente Vlaardingen


Wijkparticipatieprijs - Agrarische Geschiedenis Ambacht

18-08-2010 |
"Je moet weten hoe je stad in elkaar steekt"

Vlaardingen reikt ieder jaar de Wijkparticipatieprijs uit. Deze prijs van 10.000 euro beloont en stimuleert bewoners en initiatieven die de leefbaarheid van de wijk duurzaam verbeteren. Maar niet iedereen kan winnen. In deze rubriek leest u welke initiatieven niet in de prijzen vielen, maar die de gemeente toch het vermelden waard vindt. Deze week: de cursus Agrarische Geschiedenis Vlaardinger Ambacht van Jan Anderson. jan anderson in zijn museum
In Vlaardingen is Jan Anderson (74) een begrip als het gaat om de plaatselijke geschiedenis. Zijn streekmuseum aan de Kethelweg is al door vele Vlaardingers bezocht en de door hem bedachte cursus `Ken uw stad' draait al bijna twintig jaar. Ook burgemeester Tjerk Bruinsma en een groot aantal ambtenaren volgden deze cursus over het verleden van de
gemeente.

Broekpolder
Anderson maakt zijn mede-inwoners graag deelgenoot van zijn historische kennis. Dus ook van zijn kennis over de voormalige polderlandschappen van Vlaardinger Ambacht. Zeker nu Vlaardingen is uitgeroepen tot `de groenste stad van Nederland'. "De landbouw maakt een belangrijk deel uit van de historie. Vlaardingen had vroeger maar liefst zes melkfabrieken en ruim honderd boerderijen. En de Broekpolder was een van de meest lucratieve agrarische polders van Nederland."

Extreme veranderingen
Een goede reden volgens Anderson om Vlaardingers wat kennis bij te brengen over de landbouwhistorie. "Mensen die hier al twintig jaar wonen, hebben geen idee hoe hun stad er vroeger uitzag. En dat er op de plek van het secretariegebouw ooit een boerderij stond waar koeien rondliepen. Maar ook als je er al langer woont, heb je geen idee hoe extreem de veranderingen eigenlijk zijn", zegt Anderson. De Vlaardinger vindt dat iedereen die in de gemeente komt wonen de roots van de stad moet kennen. "Je moet weten hoe je stad in elkaar steekt."

"Een mooie ervaring"
Hoewel de cursus Agrarische Geschiedenis precies tegelijk viel met een aantal WK-wedstrijden van het Nederlands Elftal, waren er toch nog 19 enthousiaste deelnemers. Tijdens vier bijeenkomsten maakten ze in vogelvlucht kennis met de landbouwhistorie. Een stadsarchivaris vertelde over de juridische achtergronden en de boerderijen in de stad. Zelf bracht Anderson de deelnemers van alles bij over de werkwijze en gereedschappen van de boeren van vroeger. Ook bezocht hij met de cursisten de begraafplaats Emaus, die gevestigd is op de voormalige ambachtsheerlijkheid Zouteveen. "Een mooie ervaring. Dit vergeet je je leven niet meer."

Tentoonstelling
Wie de cursus gemist heeft, kan meer over de agrarische geschiedenis van Vlaardingen terugvinden in het streekmuseum Jan Anderson. Daar is momenteel een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het groen in de gemeente. Behalve over de landbouw, kun je er ook van alles te weten komen over de tuinderijen in Vlaardingen en omgeving.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000