Rijksoverheid


Kamerstuk | 17-08-2010 | Justitie, OCW

Vragen van de leden Van der Ham en Hennis-Plasschaert over het publiceren van historische stukken door de Koninklijke Bibliotheek

2010Z11624

Vragen van de leden Van der Ham (D66) en Hennis-Plasschaert (VVD) aan de minister van Justitie en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het publiceren van historische stukken door de Koninklijke Bibliotheek. (Ingezonden 17 augustus 2010)
1
Kunt u toelichten of het ministerie van Justitie de Koninklijke Bibliotheek heeft gewaarschuwd dat zij voor de rechter kan komen indien zij historische stukken, zoals oude NSB-uitgaven of oude communistische kranten, online publiceert? 1) 2) Zo ja, waarom?
2
Hoe beoordeelt u de stelling van de Koninklijke Bibliotheek dat het niet aan hen is om te bepalen wat haatzaaiend of anderszins strafrechtelijk vervolgbaar is of niet?
3
Bent u het eens met de stelling van de Koninklijke Bibliotheek dat er meer historische teksten zijn die, naar onze huidige maatstaven, mogelijke haatzaaiende elementen bevatten, en dat deze al publiek toegankelijk en soms al online zijn?
4
Deelt u de mening dat dit soort historische teksten kan bijdragen aan ons historisch besef?
5
Kunt u aangeven welke criteria (bijvoorbeeld ouderdom) volgens u moeten worden gehanteerd bij het beoordelen van het publiceren van historische teksten met, naar onze huidige maatstaven, mogelijk strafbare elementen?

6
Bent u bereid om in overleg te treden met de Koninklijke Bibliotheek over deze kwestie?
1)
http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2010/08_aug ustus/11/binnenland/ophef-over-publicatie-nazi-stukken.xml
2) http://kranten.kb.nl/