Openbaar Ministerie

OM eist onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor zinloos geweld

17 augustus 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag tegen een 18-jarige man uit Den Haag en een 22-jarige man uit Voorburg 30 maanden gevangenisstraf geëist waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het tweetal wordt ervan verdacht dat zij op 27 februari dit jaar een 34-jarige man zonder enige aanleiding zwaar hebben mishandeld. Het OM legt de twee verdachten poging doodslag ten laste. Beide verdachten waren ten tijde van het incident onder invloed van alcohol.

Het slachtoffer en de twee verdachten kregen na een avond stappen een woordenwisseling op het fietspad voor hotel Babylon naast Den Haag Centraal Station. Hierop gaf volgens ooggetuigen de 18-jarige verdachte de man een harde stomp in het gezicht. Het slachtoffer viel op de grond en werd vervolgens volgens de getuigen door de verdachten meerdere malen voluit tegen zijn hoofd en lichaam geschopt en gestompt.

Meerdere personen waren getuige van deze gebeurtenis. Zij zagen hoe de man zijn armen voor zijn hoofd hield in een poging zichzelf te beschermen. Toen er mensen op hen af kwamen rennen, stopten te verdachten met schoppen en slaan en gingen ze er vandoor. Het slachtoffer lieten zij hevig bloedend en zwaar gewond achter.

Volgens de officier van justitie is het een wonder dat de man het heeft overleefd. Eén trap tegen het hoofd is al genoeg om aan te overlijden. Volgens het OM namen de twee verdachten met hun agressieve gedrag het risico dat hij zou overlijden en zij rekent hen dat zeer zwaar aan.

Toen de ambulancedienst arriveerde was het slachtoffer buiten bewustzijn en lag hij in een plas bloed. In het ziekenhuis werden zware verwondingen aan zijn gezicht geconstateerd. De man moet binnenkort door de kaakchirurg worden geopereerd en heeft een half jaar na het incident nog dagelijks last van zijn verwondingen.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.