Gemeente Roermond

Roermond bepleit behoud Openbaar Ministerie

Gemeente Roermond pleit voor behoud van het Openbaar Ministerie in Roermond, zoals eerder ook is gepleit voor de Rechtbank. Roermond stelt daarbij een goed bereikbare rechtspraak voorop, naast de doelmatige besteding van overheidsgelden.

De boodschap is verwoord in een brief aan de informateur en de fractievoorzitters van VVD, CDA en PVV. Roermond dringt erop aan om die bij hun besprekingen over het regeerakkoord en het gedoogakkoord mee te nemen wanneer de gerechtelijke kaart van Nederland aan de orde is.

De motieven die Roermond heeft aangedragen voor behoud van de rechtbank in Roermond zijn tijdens de vorig jaar gevoerde discussie over de herziening van de gerechtelijke kaart ontvankelijk verklaard. Dat sterkt Roermond erin om erop aan te dringen die lijn ook te volgen in de discussie over het Openbaar Ministerie.

In de geografische begrenzing van de provincie Limburg is de zeer excentrisch gelegen provincie-hoofdstad Maastricht geen voor de hand liggende vestigingsplaats voor de rechtbank en het Openbaar Ministerie. Van noord naar zuid is de afstand in de provincie Limburg 140 km. De bereikbaarheid van Maastricht zal door de aanleg van de A2-tunnel de komende jaren ernstig geblokkeerd zijn. Het is uitermate belangrijk dat de rechtspraak in al zijn facetten goed bereikbaar is. En dat is in Roermond, geografisch het middelpunt van deze provincie. Ook wijst Roermond op een verhoogde kostenfactor wanneer gedacht wordt aan centralisering in de provinciehoofdstad.

Roermond geeft aan te kunnen rekenen op bestuurlijk draagvlak van de hele regio Noord- en Midden-Limburg.

Eerste publicatiedatum: 18-08-2010 Bijgewerkt: 18-08-2010