Gemeente Roermond

Roermond gesteund in protest tegen kortingsplan Donner

Gemeente Roermond heeft bij minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geprotesteerd tegen de voorgenomen korting op de Wwb-gelden. Wethouder Raja Moussaoui heeft becijferd dat het voor Roermond in 2010 om een bedrag van ruim twee miljoen euro gaat. Buurgemeenten hebben zich in een gezamenlijke brief bij dat protest aangesloten.

Als de minister zijn plan doorzet, zou Roermond dit jaar nog van 19.970.613 euro teruggaan naar 17.910.726 euro. In dezelfde brief geven de omliggende gemeenten aan welke kortingen op hen af dreigen te komen: Echt-Susteren 510.061 euro, Leudal 350.195 euro, Roerdalen 333.049 euro en Maasgouw 272.079 euro.

De minister is gevraagd om de voorgenomen maatregel te heroverwegen en niet alleen naar prognoses te kijken maar naar de werkelijke cijfers. Nu de gemeenten in deze financieel moeilijke tijden al een meer dan maximale inspanning moeten leveren om vooral de meest kwetsbare burgers te ontzien, stelt deze korting ons dan ook voor grote problemen, die niet meer binnen onze begroting kunnen worden opgevangen, zo schrijven de wethouders van sociale zaken, en werk en inkomen van de genoemde gemeenten.

De gemeenten verwijzen verder naar prognoses van gerenommeerde onderzoeksbureaus die snel achterhaald of onjuist bleken. Zo voorspelde het CPB (Centraal Plan Bureau) een verdubbeling van de werkloosheid. Voor de minister zouden prognoses als deze nu geen reden moeten zijn om de gemeenten te gaan korten. Bovendien is de aangekondigde maatregel zo laat, dat de gemeenten zo goed als onmogelijk extra maatregelen kunnen treffen.

Eerste publicatiedatum: 18-08-2010 Bijgewerkt: 18-08-2010