Vlaamse Overheid


Olympiadekruispunt in Antwerpen wordt volledig heraangelegd

Vlaamse overheid

woensdag 18 augustus 2010

Het Olympiadekruispunt is één van de meest gebruikte kruispunten in het zuiden van Antwerpen. Door de huidige inrichting is dit een zwart punt; het is een complex en gevaarlijk kruispunt. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal, in samenwerking met de stad Antwerpen en De Lijn, het kruispunt volledig opnieuw aanleggen om het verkeersveiliger te maken. Vooral voor zwakke weggebruikers wordt het kruispunt veel veiliger. De werken voor de heraanleg starten in het najaar, maar een exacte startdatum is nog niet gekend. Momenteel wordt een infobrief verdeeld in de wijde omgeving van het kruispunt, om de bewoners alvast te informeren over de inhoud van het project en een woordje uitleg te geven bij het ontwerp. Meer info omtrent fasering, verkeerssituatie en omleidingen volgt van zodra bekend. Als de werken vlot verlopen zullen ze ongeveer een jaar duren. Slecht weer en onvoorziene omstandigheden kunnen deze termijn verlengen.

Het ontwerp
Het hele kruispunt wordt vernieuwd. Door middel van een vijfhoekig kruispunt vindt elke toegangsweg apart aansluiting op het kruispunt. Aan alle zijden komen verkeerslichten. Daardoor worden de doorrijtijden iets langer, maar het kruispunt wordt wel veiliger. Vooral voor zwakke weggebruikers wordt het kruispunt veel veiliger. Zo wordt aan elke overgang een zebrapad en fietsoversteekplaats voorzien, geregeld met verkeerslichten. Fietsers vinden overal een aansluiting op de bestaande fietspaden om veilig hun weg verder te zetten. Meer info over het ontwerp vindt u in de bijlage.

Minder Hinder
De betrokkenen besteden heel wat aandacht aan minder hinder en nemen verschillende maatregelen om de hinder tot een minimum te beperken. Desondanks is het onvermijdelijk dat de werken heel wat hinder zullen veroorzaken. Meer info over de fasering, omleidingen voor het verkeer en De Lijn, verkeerssituatie tijdens de werken, enzovoort, is op dit moment nog niet gekend.

Informatie
Momenteel worden er infobrieven bezorgd aan de bewoners in de wijde omgeving van het Olympiadekruispunt. Een kopie van de infobrief is toegevoegd in bijlage. Er zullen ook infomomenten georganiseerd worden door de betrokken partners, om bewoners en weggebruikers meer in detail te informeren.