Stichting Natuur en Milieu

Nanodeeltjes in je make-up?

18 augustus 2010 - Er is veel te weinig bekend over de aanwezigheid en veiligheid van nanodeeltjes in producten. Om consumenten hier beter over te informeren lanceert Stichting Natuur en Milieu vandaag www.nanocontrole.nl. Eerste actie is de nano-cosmeticatest: consumenten kunnen tot eind oktober producten aanmelden om te laten testen op nanodeeltjes.

Nanocontrole.nl biedt consumenten informatie over nanotechnologie en een aantal producten waarin nanodeeltjes zitten. Consumenten kunnen dan een zorgvuldigere keuze maken of ze producten met nanodeeltjes willen aanschaffen. De consument weet nu niet waar hij voor kiest als hij bijvoorbeeld zonnebrandcrème of sportsokken tegen zweetvoeten koopt.

Wetenschappers en de overheid weten nog onvoldoende wat mogelijke risicos zijn van de verspreiding van nanodeeltjes in je lichaam en in de natuur en het is niet duidelijk hoe schadelijk nanodeeltjes daar zijn. Natuur en Milieu vindt dat er eerst meer inzicht moet zijn in de risicos van nanodeeltjes, voordat je er gebruik van maakt. En op zijn minst moet de consument kunnen weten of nano verwerkt is in producten.

Cosmeticatest
Nanotechnologie wordt veel gebruikt voor cosmeticaproducten. Denk bijvoorbeeld aan dagcrèmes en foundation. Iedereen die wil weten of er nanodeeltjes in zijn of haar cosmetica wordt gebruikt, kan via www.nanocontrole.nl een product opgeven voor de nano-cosmeticatest. De 5 meest aangemelde cosmeticaproducten zullen getest worden op de aanwezigheid van nanodeeltjes. Onder de inzenders verloten we 100 luxe verwenpakketten van Dr. Hauschka. De actie loopt tot eind oktober 2010.

Via een advertentiecampagne in de LINDA., de website van dit maandblad en onze eigen website willen we zo veel mogelijk consumenten de kans geven om producten te laten testen en meer te weten te komen over nanotechnologie. Na de cosmeticatest zullen onderzoeken met andere producten volgen.

Deze nano-cosmeticatest wordt mede mogelijk gemaakt door Nanopodium.

Publicatiedatum: 18-08-2010