Gemeente Alkmaar


Evaluatie Wageweg/Bierkade: doelstellingen gehaald

Alkmaar, 18 augustus 2010

Door het instellen van het eenrichtingsverkeer Wageweg/Bierkade zijn alle vooraf gestelde doelstellingen behaald. Dit blijkt uit het evaluatieonderzoek dat op verzoek van de gemeenteraad is uitgevoerd door adviesbureau XTNT.

Voor het instellen van het eenrichtingsverkeer op de Wageweg/Bierkade zijn de volgende doelstellingen geformuleerd:

o Meer ruimte bieden voor fietsers en voetgangers o Het verhogen van de verkeersveiligheid
o Het verhogen van de beeldkwaliteit
o Oplossen van milieuknelpunten
Uit het evaluatieonderzoek van adviesbureau XTNT blijkt dat aan alle doelstellingen is voldaan.

Omdraaien rijrichting
Ondanks het instellen van het eenrichtingsverkeer is de situatie nog niet optimaal. Een aantal ondernemers en bewoners is niet tevreden over de bereikbaarheid van het gebied rondom de Wageweg/Bierkade. De gemeente gaat daarom in gesprek met direct betrokkenen en ondernemers om te komen tot een zo goed mogelijke oplossing. Gekeken wordt of er door het omdraaien van de rijrichting tegemoet kan worden gekomen aan de aangedragen bezwaren.

Het college heeft niet gekozen voor een onderzoek naar de mogelijke terugkeer van tweerichtingsverkeer omdat dit strijdig is met de door de gemeenteraad hierboven vastgestelde doelstellingen voor de Bierkade/Wageweg. Tevens zou een dergelijk besluit ingaan tegen de uitgangspunten van de door de gemeenteraad unaniem vastgestelde Kadernota Duurzame Bereikbaarheid. Het belangrijkste aspect bij de afweging van de rijrichting is: welke rijrichting voor beste bereikbaarheid van de binnenstad/Overstad zorgt.