Politie Limburg-Zuid

Gulpenaar opgepakt voor astbestdumping

De politie heeft vandaag een inwoner van Gulpen aangehouden wegens illegale astbestverwijdering. In juni had hij twee minderjarige plaatsgenoten opdracht gegeven om de astbesthoudende dakbedekking van een voormalig bedrijfspand te verwijderen, terwijl hij wist dat dit door een gecertificeerd bedrijf had moeten gebeuren. Op deze wijze dacht hij enkele duizenden euro's in zijn zak te kunnen houden.

De zaak kwam aan het rollen toen de beheerder van het milieupark in Margraten argwaan kreeg en de gemeente waarschuwde. Het astbesthoudend materiaal - dakleien met een hoog astbestgehalte - waren daar, weliswaar netjes verpakt, aangeboden in een hoeveelheid die niet meer door particulieren mag worden afgevoerd. Daarop stelde de gemeente Gulpen de politie in kennis van de illegale astbestverwijdering en begon een onderzoek dat vandaag tot de aanhouding van de 64-jarige Gulpenaar leidde.
Behalve de dakbedekking blijken bij de sloop van het voormalige bedrijfspand ook andere astbestbevattende materialen op slinkse wijze te zijn verwijderd. Zo hadden ook de vloer en de schoorsteen van het gebouw door een bevoegd bedrijf opgeruimd moeten worden.

18-08-2010, Gulpen-Wittem