Gemeente Waterland

18 augustus 2010

Gemeente Waterland trots op positieve beoordeling "De Werf" bij uitreiking eerste Metropoolprijs

Op 9 juni 2010 vond de officiële uitreiking plaats van de eerste metropoolprijs voor gebiedsontwikkeling in de Metropoolregio Amsterdam. Ter gelegenheid van de prijsuitreiking presenteerde wethouder Maarten van Poelgeest (gemeente Amsterdam) een informatief boekje waarin alle acht in aanmerking komende projecten zijn beschreven. Het project "De Werf" in Monnickendam komt hierbij op een mooie manier voor het voetlicht. Prijswinnaar is geworden het project Vernieuwing Ganzenhoef in Amsterdam-Zuidoost.

Het boekje bevat het juryrapport en beschrijvingen van de ingediende projecten. In zijn voorwoord geeft Van Poelgeest aan dat de publicatie is bedoeld om zowel de prijs als het debat over de gebiedsontwikkeling in de Metropoolregio Amsterdam te stimuleren. Dit debat is volgens de Amsterdamse wethouder nodig omdat de lokale ontwikkelingen op het gebied van wonen en werken niet langer los kunnen worden gezien van hun regionale ligging. De economische crisis zorgt voor stagnatie in de gebiedsontwikkeling en dat maakt integrale benadering des te meer noodzakelijk.

Bij de eerste editie van de prijs zijn alle 36 gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam uitgenodigd om hun beste gebiedsontwikkelingsprojecten voor te dragen. Dit heeft geresulteerd in elf inzendingen, waarvan drie niet voldeden aan de criteria. De acht inzendingen die wel voldeden aan de eisen waren:
* Het Funen, Amsterdam

* Olynpisch kwartier, Amsterdam

* Vernieuwing Ganzenhoef, Amsterdam

* Bekenstede, Diemen

* Revitalisering Naarderbos, Naarden

* De Werf, Monnickendam

* Stadshart, Almere

* Boskamers in de Stripheldenbuurt, Almere

De jury bestond uit Carel de Reus, Agnes Franzen (voorzitter, universitair docent en programmamanager aan de TU Delft) en Pieter van Wesemael (partner bij Inbo en hoogleraar Architectural Desing en Urban Culture aan de TU Eindhoven). Belangrijke criteria voor het jury-oordeel waren de combinatie van functies en de positieve invloed van het project op de directe omgeving.

Gemeente Waterland is trots op de positieve beoordeling van het project "De Werf"! Wilt u meer weten over de beoordeling van het project of het boekje ontvangen, stuurt u dan een e-mail aan
gemeente@remove-this.waterland.nl.

---