Grafische Bedrijfsfondsen



Beperkt aantal pensioenfondsen gedwongen pensioen te korten (aug. 2010)

PGB behoort niet tot deze groep

Pensioenfondsen die een kortingsmaatregel in hun herstelplan hadden opgenomen als de reserves niet tijdig op niveau gebracht zouden kunnen worden, moeten de pensioenen van minister Donner per 1 januari 2011 gaan korten. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft dat op advies van de De Nederlandsche Bank (DNB) besloten. Bij een beperkt aantal kleinere pensioenfondsen van de circa 600 pensioenfondsen in Nederland zullen de pensioenenaanspraken en de pensioenuitkeringen mogelijk moeten worden verlaagd. PGB behoort niet tot deze groep. De dekkingsgraad van het fonds ligt eind juli 2010 op 105,3%. De dekkingsgraad ligt daarmee op de koers van het herstelplan.

In het kader van het Sociaal Akkoord 2009 heeft het kabinet indertijd aan sociale partners toegezegd dat kortingsmaatregelen in principe konden worden opgeschort tot uiterlijk 1 april 2012. Tenzij zou moeten worden geconcludeerd dat extra uitstel niet langer verantwoord zou zijn. De minister is nu op advies van DNB tot deze conclusie gekomen. Er is weliswaar sprake van economisch herstel maar het terugdringen van de tekorten bij de overheden in Europa en de Verenigde Staten en twijfels over de financiële soliditeit van landen leiden tot onzekerheid over de toekomstige ontwikkeling van de economie. Verder spelen de lage rente en de langere levensverwachting de pensioenfondsen parten. De dekkingsgraad van een aantal fondsen heeft zich onvoldoende hersteld. Gezien deze financiële positie is het voor een beperkt aantal pensioenfondsen volgens de minister niet langer verantwoord om het verleende algemene uitstel van het eerste kortingsmoment te handhaven.

PGB verwacht dat de herstelkracht van de genomen herstelmaatregelen voldoende is om op tijd te herstellen. De economische omstandigheden blijven echter onzeker. Jaarlijks zal het fonds beoordelen of zij op basis van de actuele dekkingsgraad en de verwachte herstelcapaciteit over de resterende herstelperiode tot 2014 boven de circa 105% kan uitkomen. Als dat niet het geval mocht zijn, zullen op basis van de mogelijkheden die er op dat moment zijn, aanvullende maatregelen worden genomen waarbij het verlagen van aanspraken en uitkeringen niet bij voorbaat is uitgesloten.