Ingezonden persbericht


Stelen van clicks in zoekmachines nieuw wapen van cybercriminelen Trend Micro signaleert nieuwe, winstgevende methodes voor cybercriminaliteit

Vianen, 18 juli 2010 - Een van de recente ontwikkelingen in cybercriminaliteit is het kapen van clicks in zoekmachines, die criminelen vervolgens via tussenpersonen terug verkopen aan de betreffende search engines. Dit signaleert Trend Micro, wereldwijd marktleider op het gebied van internetcontentbeveiliging. Cybercriminelen opereren met steeds geavanceerder methodes om op illegale wijze aan hun inkomsten te komen. Trend Micro identificeert enkele nieuwe, zeer winstgevende methodes van cybercriminelen.

Het kapen van resultaten in zoekmachines als Google, Bing en Yahoo! wordt steeds populairder. Criminelen ontwikkelen speciale malware die ervoor zorgt dat een click op een betaald of onbetaald zoekresultaat leidt naar een site waar zij geld mee verdienen. En dus niet naar de site die bij dit zoekresultaat hoort. Op deze manier verdienen ze tot wel twee dollar per click. Dit lijkt weinig, maar als duizenden mensen deze click maken, zijn de opbrengsten aanzienlijk. De binnengehaalde traffic maken zij te gelde door de frauduleuze clicks aan zogenaamde traffic brokers door te verkopen. Om betrouwbaar en legaal over te komen, bouwen cybercriminelen websites voor hun eigen, niet-bestaande bedrijf. Zo overtuigen ze de brokers om de traffic op te kopen. De brokers verkopen deze vervolgens weer door aan de populaire zoekmachines.

Er is veel geld te verdienen met cybercriminaliteit. Zo verkopen malwaremakers hun geschreven codes voor bedragen tussen de 1.500 en 2.500 euro. Een volledige botnet - een complete collectie bots - levert vaak meer dan vijfduizend euro op. De verhalen gaan dat de programmeurs van botnets honderdduizenden euro's per jaar verdienen. Degenen die de botnets beheren, kunnen nog rijker worden. Dit is afhankelijk van hoe succesvol ze zijn in het infecteren van pc's en zoekmachines en in het aanbieden van hun diensten aan derden.

Cybercriminelen die georganiseerd te werk gaan, opereren over het algemeen vanuit landen als Rusland, Oekraïne en China. Maar ook landen als Turkije, Brazilië en Estland staan bekend om het herbergen van hackers en cybercriminelen. De cybergangs zijn serieuze 'bedrijven' die maar één doel voor ogen hebben: winst maken. Dit doen ze elk met hun eigen specialisme. De een is bedreven in het verkopen van illegale software, de ander distribueert spam en weer een ander schrijft ingenieuze malware voor bijvoorbeeld het stelen van clicks. Ze doen alleen waar ze goed in zijn, de rest besteden ze uit. Zo ontstaat een complex model waarin verschillende teams elk verantwoordelijk zijn voor bepaalde werkzaamheden.

Rik Ferguson, Senior Security Advisor bij Trend Micro: "Met alleen het bestrijden van één kwaadaardig bestand per keer pak je de cybercriminelen niet aan. De onderzoekers van Trend Micro zijn dan ook continu bezig wijs te worden uit de ingewikkelde structuren waarin de criminelen werken. Zo zijn we in staat volledige 'malwarefamilies' te ontmantelen. Daarnaast zijn politiekorpsen steeds fanatieker op zoek naar de cybergangs, ook op internationaal niveau."

Over Trend Micro
Trend Micro is wereldwijd marktleider op het gebied van internetcontentbeveiliging. Het bedrijf beveiligt de uitwisseling van digitale informatie van bedrijven en consumenten. Daarbij loopt Trend Micro voorop op het vlak van geïntegreerde threat management-technologie. Hiermee beschermt de beveiligingsspecialist de bedrijfscontinuïteit, persoonlijke informatie en eigendommen tegen malware, spam, dataverlies en de nieuwste webbedreigingen.

Op www.trendmicro.com/go/trendwatch is meer informatie te vinden over de nieuwste bedreigingen. De flexibele oplossingen van Trend Micro zijn verkrijgbaar in verschillende pakketten. 'Threat Intelligence'-experts wereldwijd bieden 24x7 ondersteuning voor deze pakketten. Bovendien ondersteunt de Trend Micro Smart Protection Network-infrastructuur de meeste oplossingen. Dit is een geavanceerde cloud-cliënt-innovatie die cloud-gebaseerde reputatietechnologie combineert met gebruikersfeedback en de expertise van TrendLabs-onderzoekers. Op deze manier biedt het netwerk real-time beveiliging tegen opkomende bedreigingen. Het hoofdkantoor van Trend Micro staat in Tokio, Japan. De Trend Micro-oplossingen worden verkocht via businesspartners over de gehele wereld. Voor meer informatie: www.trendmicro-europe.com.