Stimuleringsfonds voor de Pers

Subsidie voor internetproject Eutopia

Datum besluit:
13-8-2010

Project weergave: Reorganisatie website Eutopia

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft aan de stichting Eutopia een subsidie toegekend in de vorm van een uitkering ter hoogte van EUR 54.000, voor het uitvoeren van een reorganisatie van de website Eutopia.nl.

De stichting Eutopia bestaat sinds oktober 2001 en is bedoeld als podium voor (migranten-)intellectuelen en denkers die gewend zijn verder te kijken dan hun eigen taal- en landsgrenzen. Metdit transnationale perspectief wil de stichting het eenzijdige debat op het gebied van multiculturaliteit en diversiteit verbreden en verdiepen. Pijlers van de stichting zijn het boektijdschrift Eutopia Magazine dat drie keer per jaar uitgegeven wordt, Eutopia Live: live-bijeenkomsten over politieke en culturele thema's die gemiddeld zeven keer per jaar georganiseerd worden en de website Eutopia E-Magazine. Verder is thans nog een vierde pijler van de stichting in ontwikkeling: Eutopia Academy (voor workshops en masterclasses).

Eutopia E-Magazine (www.eutopia.nl) biedt steeds meer mogelijkheden om debatten uit deverschillende activiteiten te koppelen, voort te zetten en te verbreden. Op deze website vinden debezoekers onder meer mededelingen en aankondigingen, recensies, opiniestukken en columns. Viadie website kan men zich bovendien abonneren op een digitale nieuwsbrief. Momenteel fungeert de website vooral als een paraplu voor alle activiteiten van Eutopia, als informatieverschaffer. De stichting beoogt de website evenwel als een zelfstandig, professioneel medium te gaan gebruiken dat de bezoeker uitdaagt en informeert. Daartoe worden aan de website taken toegevoegd als documentatie/archivering en interactie en wordt de doelgroep uitgebreid richting beleidsmakers en politici, maar ook richting het bredere publiek. Zowel voor informatie, documentatie, interactie en vergroten van het publieksbereik moet actualiteit het sleutelwoord worden.

Mede met financiële ondersteuning van het Stimuleringsfonds verwacht de uitgever de website naar een hoger plan te kunnen brengen en daarmee de continuïteit beter te waarborgen.

Het besluit de aanvraag toe te wijzen is gebaseerd op artikel 4 van de Tijdelijke subsidieregeling voor internet-informatieproducten. Dat artikel geeft het Stimuleringsfonds voor de Pers de mogelijkheid subsidie te verlenen aan projecten gericht op de totstandkoming en verspreiding van journalistieke en informatieproducten via het internet. Aan die subsidieverlening is de gebruikelijke verplichting gekoppeld dat het project moet worden uitgevoerd zoals het is aangevraagd. Dit wordt tussentijds en na afloop van het project getoetst aan de hand van inhoudelijke en financiële rapportages over de voortgang van het project. Verder dient de uitgever na afronding van het project een eindverslag te overleggen voorzien van een accountantsverslag. (Mededeling ingevolge artikel 8.19 Mediawet 2008)