Ingezonden persbericht


'Elk kind heeft recht op vakantie'

Bestrijding van kinderarmoede - een prioriteit van het Europese Jaar 2010

Een jaarlijkse vakantie zou het recht moeten zijn van elk kind en moeten behoren tot de kinderrechten. In Frankrijk zorgt de Secours Populaire Français (SPF) er al dertig jaar voor dat 40.000 kansarme kinderen een dag van huis kunnen vakantievieren, zodat ze even de dagelijkse zorgen kunnen vergeten. In samenwerking met het European Social Action Network (ESAN) en in het kader van Europees Jaar voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting, voegen dit jaar 3.000 kinderen vanuit heel Europa zich bij de Franse kinderen om met elkaar een onvergetelijke dag in Parijs te beleven.

Op donderdag 19 augustus zullen de kinderen, in de leeftijd tussen 8 en 12 jaar, deelnemen aan een reeks van leuke en leerzame culturele activiteiten georganiseerd door Secours Populaire Francais in samenwerking met de gemeente Parijs. Tot deze activiteiten behoren een bezoek aan het museum het Louvre en het paleis van Versailles. Ter afsluiting is er een gigantische picknick en het loslaten van de ballonnen op de Champ-de-Mars bij de Eiffeltoren, gevolgd door straatoptredens van meer dan 100 artiesten in een door theaterdirecteur Jean Berthaud samengestelde show.

Dit jaar worden de 40.000 Franse kinderen vergezeld door 3.000 kinderen uit België, Bulgarije, Duitsland, Roemenië, Spanje, Italië, Letland, Polen, Portugal, Slovakije en het Verenigd Koninkrijk dankzij de onvermoeibare inzet van de non-govermentele organisatie European Social Action Network (ESAN) en de Secours Populaire Français.

Het waarnemend hoofd van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Frankrijk, de heer Soufflot de Magny, verklaarde: 'Wij zijn verheugd om vandaag kinderen uit heel Europa in Parijs te verwelkomen voor een onvergetelijke dag en wij ondersteunen dit initiatief van harte. Zonder Secours Populaire Francais and ESAN was deze dag niet mogelijk geweest. In het kader van het Europees Jaar 2010 voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting is dit nogmaals een gelegenheid om heel Europa een boodschap van solidariteit te brengen. Zelfs in economisch moeilijke tijden kunnen we gezamenlijk werken aan een Europa waarin iedereen meedoet.'

Met de steun van de European Social Action Network (ESAN)(1) wil de Secours Populaire Français vanaf 2011 'de dag van de thuisblijvers' verbreden tot heel Europa en internationale uitwisseling van kinderen mogelijk maken. Kijk voor meer informatie over dit initiatief op: www.secourspopulaire.fr

(1) Het European Social Action Network (ESAN) is opgericht in 1991 door sociale vrijwilligersorganisaties in de Europese Unie. Het streeft naar samenwerking van sociaal-maatschappelijke non-profitorganisaties en de bevordering van coherent Europees beleid met respect voor mensenrechten. Het netwerk heeft 67 leden en partners in 17 Europese landen. Kijk voor meer informatie op www.esan.eu.

////////////////////

Noot aan de redactie - niet ter publicatie

In de bijlage treft u het artikel met achtergrondinformatie over het Europees Jaar.

////////////////////