Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid



Vragen van het lid Celik (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

over borg gratis schoolboeken


1. Hoe beoordeelt u het bericht dat scholen voor voortgezet onderwijs massaal de afspraken over de borg voor gratis schoolboeken negeren?{1}


2. Wat gaat u ondernemen met de (zwarte) lijst van scholen die de regels overtreden, die de Vereniging Openbaar Onderwijs bij u heeft ingediend, behalve de onderwijsinspectie erop laten toezien?


3.Vindt u dat een borg van meestal zo'n ¤ 75, maar die in een enkel geval wel oploopt tot ¤ 200, recht doeet aan de geest van de wet inzake het om niet ter beschikking stellen van lesmateriaal aan de leerlingen in het voortgezet onderwijs?{2}


4.Betekenen borgen van zulke hoogtes dat minder draagkrachtige ouders die in het verleden in aanmerking kwamen voor een toelage in het kader van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS) per saldo met de invoering van de gratis schoolboeken erop zijn achteruitgegaan?


5. Hebben de medezeggenschapsraden op de betrokken scholen telkens ingestemd met de hoogte van de borg die de scholen vragen?


6. Neemt U het advies van de Vereniging Openbaar Onderwijs aan individuele ouders over om de rekening gewoon niet te betalen? Zo neen, waarom niet?

{1} 'School wil vaak borg voor boek'in: Nederlands Dagblad van 14 augustus 2010.

{2} Wetsvoorstel 31325.

PvdA-Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag




Partij van de Arbeid