Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

18 augustus 2010

>> Onder embargo tot woensdag 18 augustus 21:30 uur

Mexicaanse Juntos (Nicolás Pereda) winnaar Jury Award op World Cinema Amsterdam

Bijzondere vermelding Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Thailand), Turkse Honey (Bal) sleept NTR Broadcast Award in de wacht.

Juntos van regisseur Nicolás Pereda (Mexico) wordt vanavond bekroond met de Jury Award ter waarde van ¤ 7.500 op de eerste editie van World Cinema Amsterdam. Het Turkse Honey (Bal), tevens winnaar van de Gouden Beer 2010, ontvangt de World Cinema Amsterdam NTR Broadcast Award voor de aankoop en televisie-uitzending ter waarde van ¤ 10.000. Honey (Bal) zal in het seizoen 2010/2011 door NTR worden uitgezonden op Nederland 2. Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Apichatpong Weerasethakul, Thailand) krijgt een bijzondere vermelding. De geldprijzen ondersteunen de winnaars in hun volgende filmproject.

De jury bestaat uit Paula Astorga (algemeen directeur Cineteca Nacional Mexico), Iwana Chronis (fondsmanager Hubert Bals Fonds) en Marten Rabarts (artistiek directeur Binger Filmlab). Zij bekeek in totaal negen films uit negen landen: prijswinnaars van gerenommeerde buitenlandse festivals als Cannes of Berlijn en films die elders zijn opgevallen beleefden tijdens het festival hun Nederlandse of Amsterdamse première.

In Juntos vertelt de jonge, veelbelovende regisseur Nicolás Pereda (28) het verhaal van Gabino, Luisa en Paco die een appartement delen in Mexico City. Wanneer de spanningen hoog oplopen, besluiten ze eropuit te trekken naar een buiten de stad gelegen plek. Ze zoeken een weggelopen hond, maar lijken er nog iets anders terug te vinden. Ook Pereda's Perpetuum mobile werd op het festival vertoond. De jury: "Pereda weet door een intensieve samenwerking tussen regisseur, acteurs, schrijvers, camera en geluid een zelfverzekerde film neer te zetten die rijk is aan symbolen, mysterie en precisie. Met Juntos laat hij de menselijke kant zien van zijn personages en vertelt hij een prachtig, gefragmenteerd verhaal."

Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives van de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul, tevens winnaar van de Gouden Palm in Cannes 2010, kreeg van de jury een bijzondere vermelding. Een film die, volgens de jury, "niet alleen de grenzen van de camera, maar ook van de verwachtingen van de kijkers opzoekt. Een origineel en esthetisch meesterwerk." De film is vanaf 21 oktober te zien in de bioscoop (Contact Film).

Honey (Bal) is het laatste deel in regisseur Semih Kaplano lu's Yusuf-trilogie en verkent de innerlijke wereld van de zesjarige Yusuf, die met zijn ouders in een afgelegen berggebied woont. Hij heeft een sterke band met zijn vader en raakt volkomen van slag door een verontrustende droom over hem. De film won in 2010 de Gouden Beer (Berlijn) en wordt in Nederland vanaf 14 oktober uitgebracht door EYE Film Instituut Nederland.

De winnaar van de World Cinema Amsterdam Audience Award wordt na afloop van het festival op maandag 23 augustus bekend gemaakt.

World Cinema Amsterdam gaat door: Open Air & On Tour World Cinema Amsterdam is nog niet afgelopen. Nog tot en met 22 augustus zijn er films te zien in Rialto en het festival wordt van donderdag 19 tot en met zondag 22 augustus afgesloten met World Cinema Amsterdam Open Air: vier gratis toegankelijke openluchtvoorstellingen op het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp. Vanaf 19.00 uur begint de avond met dj's, hapjes en drankjes. Rond 21.30 uur start de film. De muziekdocumentaire over de opmerkelijke Congolese band Staff Benda Bilili! opent op 19 augustus het openluchtprogramma.

World Cinema Amsterdam On Tour vertoont van 19 augustus tot en met 15 september een selectie uit het Mexican Landscapes programma en de nieuwste films als exclusieve voorpremières in Filmhuis Den Haag, Plaza Futura in Eindhoven, 't Hoogt in Utrecht en Focus in Arnhem.

Op 28 augustus vertoont NPS Wereldcinema in samenwerking met World Cinema Amsterdam de film Norteado van Rigoberto Pérezcano, uit het programma Mexican Landscapes, op televisie.

World Cinema Amsterdam is een nieuw initiatief van Rialto en vertoont de beste, onafhankelijk geproduceerde films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika op één filmfestival. World Cinema Amsterdam vindt plaats van 12 tot en met 22 augustus 2010 met 63 lange en korte films in Rialto en gratis openluchtvertoningen op het Marie Heinekenplein. 31 films beleven hun Nederlandse première tijdens World Cinema Amsterdam.

www.worldcinemaamsterdam.nl
Twitter: @WorldCinemaAMS

Juntos

Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives

Honey (Bal)

EINDE PERSBERICHT