Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 18-08-2010

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending woensdag 18 augustus
Nederland 1 - 18.20 uur

BESTUURDERS EN PARTY-ORGANISATOREN HOUDEN ONVOLDOENDE REKENING MET VEILIGHEID EVENEMENTEN

Bestuurders en party-organisatoren houden nog steeds onvoldoende rekening met de veiligheid van massa-evenementen. Verplichte landelijke richtlijnen voor de veiligheid rond evenementen moeten daar verandering in brengen. Tot die conclusie komen de politievakbonden ACP en NPB een jaar na de strandrellen in Hoek van Holland vanavond (woensdag 18 augustus) in het actualiteitenprogramma EENVANDAAG.

Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp zijn nog veel maatregelen nodig om risico's op herhaling van Hoek van Holland te beperken. Hij wil dat de adviezen die de politie aan burgemeesters geeft openbaar worden zodat burgers ook zelf kunnen zien hoe veilig een evenement is. De buitenwereld kan dan ook zien of de burgemeester, die de uiteindelijke vergunning verleent, zich aan dat advies houdt. Daarnaast vindt hij het invoeren van landelijke veiligheidseisen bittere noodzaak: "Wat we nu zien, is dat evenementenbureaus gaan shoppen bij verschillende gemeenten omdat de toetsing van vergunningen overal verschillend is. Dat is niet fair en het levert risico's op die we niet willen. Veiligheid moet overal hetzelfde zijn. En daarom dus een landelijke richtlijn voor gemeenten die overal hetzelfde is."

Voorzitter Han Busker van de Nederlandse Politiebond steunt het pleidooi voor landelijke afspraken. Betere Landelijke coördinatie is noodzakelijk. Hij constateert dat een jaar na Hoek van Holland nog onvoldoende alert wordt omgegaan met veiligheidsrisico's, vooral door bestuurders. "Het is vaak belangrijker dat het evenement doorgaat, omdat dat goed is voor het profileren van de gemeente. En dat ze minder rekening houden met de veiligheid. Als ze er al rekening mee houden, dan overvragen ze. Wij zien een toenemende inzet van ME bij evenementen. En dat betekent weer een enorme belasting voor de politie. Daar zijn gewoon grenzen aan. Daarom: coördineer dat nou goed, maak landelijke afspraken en ga niet zomaar een evenement organiseren en op het laatst roepen; o ja ik heb ook nog even vijftig agenten nodig."

Donderdag exclusief in EENVANDAAG het verhaal van de agenten die betrokken raakten bij 'Hoek van Holland'.

Kijk voor meer informatie op www.eenvandaag.nl