Sail 2010


De oceaan van kennis - LIGHTEN UP II

20 juli 2010

De twee laatste weekeinden van augustus vindt in Loods 6 op het KNSM eiland Amsterdam de tentoonstelling Lighten Up II plaats. Een zevental hedendaagse kunstenaars presenteert tijdens het evenement SAIL 2010 van 19 tot en met 22 en van 27 tot en met 29 augustus nieuw werk in de industriële Bagagehal van Loods 6.

Inspiratiebron voor Lighten Up II is de mythologische context van de Amphitrite fontein die zich voor de Loods bevindt. De fontein herbergt een waterthema dat solide aansluit bij de festiviteiten rondom SAIL 2010. Daarnaast geeft de beeldengroep gewicht aan de tentoonstelling vanwege de bewogen geschiedenis van de fontein en haar connectie met Amsterdam en het KNSM eiland.

Vanuit verschillende disciplines wordt de mythologische context van de fontein als vertrekpunt door de kunstenaars gebruikt. Zeegodin Amphitrite symboliseert het oerwater van waaruit de wereld en al het leven is ontstaan. Het leven, maar ook kennis en verhalen vinden hun oorsprong vanuit de zee en de reizen die hier vandaan gemaakt zijn. Zeelieden vertelden over wezens uit de onderwaterwereld. De mystificerende verhalen zijn vervangen door de kennisvergaring van vandaag de dag. In high-definition verschaffen natuurfilms en documentaires uiterst nauwkeurig informatie over de zee. Verbazing ontstaat wanneer fabelachtig ogende wezens uit de diepte van de oceaan verschijnen. Een zeedraakje? Het bestaat.

Nieuw ontgonnen land na een lange zeereis, de culturele pracht en praal die hier ontdekt werd, routes die bevaren werden via zeekaarten in ontwikkeling. De zee verschaft steeds opnieuw kennis. Geschiedenis en het heden versmelten met elkaar. De locatie bij Amsterdam draagt bij aan dit besef met het IJ als belangrijke transportweg voor allerlei schepen die eeuwenlang vertrokken en aankwamen.

Lighten Up II laat een transparante en virtuele wereld zien door middel van licht, projectie als hedendaagse laterna magica en tastbare kunstwerken. Door vanuit het bovengenoemde thema te werken, maar vooral doordat er nauw overleg tussen de kunstenaars bestaat tijdens het creatieve proces ontstaat er samenhang tussen de werken, als een `gesamtkunstwerk'. De participerende kunstenaars presenteren dan ook nieuw werk, exclusief gemaakt voor de tentoonstelling. Een achtste kunstwerk staat gepland als spectaculaire entree.