Ingezonden persbericht


Vakantie voor 40.000 Europese kinderen in moeilijke omstandigheden

Aanpakken van kinderarmoede: een Europese prioriteit!

Een jaarlijkse vakantie zou het recht moeten zijn van elk kind. Maar op dit moment leeft 1 op de 3 Europese kinderen in een huishouden dat zich geen weekje vakantie kan veroorloven.

In Frankrijk zorgt de Secours Populaire Français (SPF) er al dertig jaar voor dat een deel van deze kinderen een paar dagen op vakantie kan en dat ze kunnen deelnemen aan activiteiten.

In het kader van Europees Jaar voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting, komen dit jaar 3.000 kinderen vanuit heel Europa naar Parijs om daar met 40.000 Franse kinderen deel te nemen aan sport- en culturele activiteiten.

De kinderen verzamelen zich op donderdag 19 augustus 2010, de 'dag van de thuisblijvers'. De activiteiten, die zijn georganiseerd in samenwerking met de gemeente Parijs, zullen plaatsvinden op de Champ-de-Mars nabij de Eiffeltoren.

De pers is uitgenodigd om de kinderen te volgen gedurende dit eendaagse programma.

's Ochtends waaieren de kinderen uit over de hele regio van Parijs. Bekende culturele en recreatieve trekpleisters, waaronder museum het Louvre, het kasteel van Versailles en het Stade de France, stellen hun deuren open om de kinderen welkom te heten.

Ook Paris-Plage doet mee, zodat groepen van kinderen naar het zandstrand aan de Seine kunnen voor watersport en diverse andere sportieve en culturele activiteiten. Bovendien worden er speurtochten georganiseerd in verschillende wijken in Parijs.

De 40.000 kinderen zullen vervolgens bijeenkomen op de Champ-de-Mars voor een gigantische picknick en een feestelijke middag aan de voet van de Eiffeltoren die wordt besloten met het loslaten van de ballonnen.

Theaterdirecteur Jean Berthaud stelde shows, straatoptredens en een parade samen met straatartiesten die vrijwillig meedoen om 'de thuisblijvers' een onvergetelijk dag te bezorgen.

Met de steun van de European Social Action Network (ESAN) wil de Secours Populaire Français vanaf 2011 'de dag van de thuisblijvers' verbreden tot heel Europa en internationale uitwisseling van kinderen mogelijk maken. Kijk voor meer informatie over dit initiatief op: www.secourspopulaire.fr

////////////////////