Sail 2010


SAIL 2010: VOORBEREIDINGEN GESTART VOOR GROOTSCHEEPS NAUTISCH EN CULTUREEL SPEKTAKEL OP EN ROND HET IJ

06 augustus 2010

De laatste voorbereidingen voor SAIL Amsterdam 2010 zijn in volle gang. De achtste editie biedt naast het indrukwekkende overzicht van tall ships uit de hele wereld, een uitgebreid nautisch en cultureel programma voor jong en oud. Op het water en op de kades zullen diverse nieuwe activiteiten plaatsvinden. Zowel de tall ships als alle activiteiten en optredens zijn gratis toegankelijk voor het publiek.

Nautische hoogtepunten
De kern van SAIL wordt gevormd door de indrukwekkende tall ships en de uitgebreide vloot erom heen. De SAIL-IN Parade gaat op donderdag 19 augustus rond 10.00 uur 's ochtends in IJmuiden van start en wordt vanaf 13.00 uur in de IJhaven verwacht. De tall ships worden tijdens hun vaart over het Noordzeekanaal omringd door duizenden bootjes en leveren beelden op die iedere keer weer de hele wereld over gaan. Tall ships uit tientallen landen hebben hun komst naar SAIL Amsterdam 2010 bevestigd. Opvallende nieuwkomers zijn onder andere de Zweedse Götheborg en de Dhow Theyab uit de Verenigde Arabische Emiraten. Ook de Stad Amsterdam, die als Beagle de Darwin-wereldreis heeft gemaakt, ligt tijdens SAIL afgemeerd aan de kade.

Van historisch tot modern
Naast de gerenommeerde tall ships meert een unieke verzameling van zo'n 500 schepen van het varend erfgoed, marineschepen, diverse replica's en moderne schepen af in en rond het IJ. Andere nautische hoogtepunten zijn onder andere het Saluut Protocollair, de Vlootschouw, de reddings- en veiligheidsdemonstraties van KNRM en Koninklijke Marine, de Pieremachocheltocht, de Crew Parade door het centrum van de stad, het Aquacorso, het saluut aan de tall ships van zo'n 1.300 kanoërs en roeiers en de wedstrijden in het SAILSation-gebied.

Nieuw: SAILSation
Nieuw op SAIL is SAILSation, het wedstrijdgebied aan de noordzijde van KNSM-eiland waaraan verschillende typen boten meedoen. Uniek zijn de skûtsjes die op vrijdag en in het weekend de strijd met elkaar aangaan op het IJ. Nog nooit waren deze schepen in wedstrijdvorm op het IJ te bekijken en de beelden hiervan zullen ongetwijfeld spectaculair zijn. De publiekstribunes bieden goed zicht op alle wedstrijden.

Nieuw: Entertainment op tall ships en SAIL Sing-Along Voor het eerst op SAIL zal er op de dekken van de tall ships entertainment zijn. Ensembles, verhalenvertellers en voorstellingen verrijken er de nautische sfeer. Voor veel plezier zorgt ongetwijfeld ook de dagelijkse SAIL Sing-Along op het hoofdpodium op de kop van het Java-eiland. Hier brengen verschillende shantykoren, ondersteund door een orkest, bekende nautische liederen ten gehore. Het publiek wordt natuurlijk verwacht uit volle borst mee te zingen.

Blikvanger: ING-Pirateneiland
Extra aandacht gaat deze editie uit naar de jeugd (6 - 12 jaar) en jongeren (13- 25 jaar). Voor de jeugd wordt de Bogortuin aan het begin van het Java-eiland de niet te missen plek. Op het Provincie Noord-Holland Kinderpodium staan spetterende optredens van Kapitein Winokio op het programma, waarin kinderen zelf een rol kunnen spelen. De band Zirkus Zirkus zorgt er voor vette beats en hippe dance moves. In het water creëert hoofdsponsor ING het ING-Pirateneiland, dat dé blikvanger van SAIL 2010 zal zijn. Overdag is dit een waar avonturenparadijs voor kinderen, 's avonds een fantastisch en adembenemend decor voor een goed `piratenfeest'.

In de nabijgelegen Aquarena kunnen kinderen zelf leren zeilen en vlotten bouwen. Het is slechts een greep uit de activiteiten die hier gaan plaatsvinden.

Hotspot jongeren in Amsterdam-Noord
Startpunt Amsterdam; tussenstop Casablanca; via Tokio naar Sydney; eindbestemming New York! Jongeren kunnen tijdens SAIL een wereldtour maken langs deze vijf inspirerende havensteden. Speciaal voor jongeren staat in de Gedempte Insteekhaven in Amsterdam-Noord de HarboursCityTour met een swingend programma op stapel. Zowel overdag als 's avonds proef je hier de sfeer van verschillende culturen. Muziek, dans, sport en kunst zijn de ingrediënten die Amsterdam-Noord tijdens SAIL omvormen tot dé hotspot gericht op jongeren tussen 13 en 25 jaar. Iedere dag vinden er op het XXXS- Jongerenpodium diverse optredens plaats. 's Avonds staan er acts op het programma, zoals C-Mon & Kypski, Lisa Lois, Go Back to the Zoo, Zwartlicht, DIO, The Partysquad, Laura Jansen en vele anderen.

Kop Java: Hart van SAIL met bekende artiesten
De kop van het Java-eiland vormt het muzikale hart van SAIL met een groot hoofdpodium. Hier vinden tussen 12.00 en 13.00 lunchconcerten plaats. Op het hoofdpodium is er onder andere een grote rol weggelegd voor de fameuze Marinierskapel die met 54 beroepsmusici wereldwijd te boek staat als een van de meest professionele harmonieorkesten. Maar ook Het Groot Symphonie Orkest en De Havensymfonie zijn hier te aanschouwen.

In de middag tussen 15.00-16.00 uur nemen de artiesten van de `SAIL Jazz, Soul & Tango' het publiek mee in hun swingende performances. Optredens van Eric Vloeimans, Giovanca, Wouter Hamel en Carel Kraayenhof. De SAIL-Sing Along vormt het ideale decor rond borreltijd (17.00 - 18.30 uur) en op alle avonden zijn optredens van verschillende artiesten en dansgroepen te verwachten waaronder Jeroen van der Boom, Mariska van Kolck, Ellen ten Damme, Lilian Vieira, Denise Jannah en Jenny Lane.

Bijzondere Vaarten
In samenwerking met Stichting SAIL Amsterdam organiseert district Amsterdam van het Nederlandse Rode Kruis de zogenaamde Bijzondere Vaarten tijdens SAIL 2010. Deze zijn speciaal bedoeld voor mensen die in een sociaal isolement leven. Onder de doelgroep vallen chronisch zieken, gehandicapten, ouderen en mensen die onder de armoedegrens leven. Zij krijgen op SAIL 2010 een compleet vaararrangement aangeboden. De Bijzondere Vaarten zijn mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van tientallen bedrijven en organisaties. In totaal kunnen ruim 4.500 mensen op deze manier van SAIL 2010 gaan genieten. De selectieprocedure en organisatie van de Bijzondere Vaarten is in handen van het Amsterdamse Rode Kruis en Stichting Zeil Noord en wordt mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel Amsterdam Noord.

SAIL live bij de NOS
SAIL 2010 is uitgebreid te zien bij de NOS op donderdag 19 augustus. Zowel live als in reportages doet de NOS uitgebreid verslag van de SAIL-IN Parade en overige activiteiten op die dag. RTV Noord-Holland komt met diverse SAIL-Journaals. Ook andere televisie- en radioprogramma's zullen SAIL 2010 nadrukkelijk in de schijnwerpers zetten.

SAIL 2010
SAIL Amsterdam vindt plaats van donderdag 19 tot en met maandag 23 augustus 2010 op en rond het IJ. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsors Gemeente Amsterdam, Koninklijke Marine, ING, Nationale Postcode Loterij, De Telegraaf en Gaastra en de sponsors Accor Hotels, Provincie Noord-Holland, Nuon en Clifford Chance. Met de KNRM is een partnership aangegaan. Uitgebreide informatie over SAIL 2010 is te vinden op www.sail.nl.