Haven Amsterdam

Haven Amsterdam viert SAIL met publieksactiviteiten

9 augustus 2010
Een nieuw havenlied van Zänph, de twaalfde kunstcontainer die de serie van vijf jaar kunst op containers compleet maakt en als uitsmijter een optreden van Ellen ten Damme op het hoofdpodium van SAIL op de zaterdagavond. En speciaal voor jongeren is de vierde haven van Europa te bezoeken in 5HarbourCityTour op het jongereneiland.

Van 19 t/m 23 augustus vindt het evenement SAIL Amsterdam plaats. Er worden meer dan 600 deelnemende schepen en duizenden bezoekers via het water verwacht. Haven Amsterdam is de nautische spil bij de organisatie van SAIL, met het reguleren, begeleiden en faciliteren van de scheepvaart. Dit in samenwerking met vele andere partijen in regio en stad. De organisatie van het totale evenement is in handen van de stichting SAIL Amsterdam 2010, in samenwerking met gemeente Amsterdam en veel andere betrokken partners en sponsoren.

Ellen ten Damme

Het nieuwe Amsterdamse havenlied van de Zaanse band Zänph is gekozen als het nieuwe havenlied, na een spannende verkiezingsstrijd met meer dan 200 inzendingen. Het lied is te downloaden op www.havenlied.nl. Zänph gaat optreden op het hoofdpodium van SAIL Amsterdam op 21 augustus, samen met Ellen ten Damme, juryvoorzitter van de wedstrijd rond het havenlied. Ook de 4TuozeMatroze en het Amsterdams Jeugdorkest staan geprogrammeerd.
De optredens beginnen om 20.00 uur op het hoofdpodium. Locatie: kop Java-eiland.

5HarboursCityTour

Van Tokio, via Sydney, naar New York; tussenstop in Casablanca; eindbestemming Amsterdam! Tijdens SAIL kunnen jongeren een wereldtour maken langs vijf inspirerende havensteden. Speciaal voor jongeren staat een programma met muziek, dans, sport en kunst op stapel. Havenstad Amsterdam kent dagelijks een aansprekende programmering met uitdagende spellen zoals Spijkers met koppen, een naaiatelier en dichters. Locatie: Gedempte Insteekhaven in Amsterdam-Noord

Je ontmoet elkaar in de haven

De Amsterdamse haven is tijdens SAIL ook een ontmoetingsplaats; een ontmoetingsplaats met de haven zelf en ook een ontmoetingsplaats met elkaar. Op het Jongereneiland is havenstad Amsterdam een swingende en gezellige plek waar jongeren op een verrassende manier kennis maken met de Amsterdamse haven en met elkaar.
Locatie: Gedempte Insteekhaven in Amsterdam-Noord

Poetry Circle Nowhere

De Amsterdamse haven is een inspiratiebron voor dichters. Drie keer per dag zullen twee verschillende jonge schrijftalenten van de Poetry Circle Nowhere (PCN) een eigen gedicht voordragen over de haven van Amsterdam. Poetry Circle Nowhere (PCN) is het eerste zogenaamde performance poetry gezelschap van Nederland.
Tijden: om 14.00 uur/ 15.00 uur/ 16:00 uur
Locatie: Gedempte Insteekhaven in Amsterdam-Noord

Spijkers met Koppen

Het befaamde spel met de enorme hamer, de lange spijkers en het houtblok. Wie heeft niet ooit naar de show gekeken en gedacht: Kon ik maar eens met die hamer op dat houten blok slaan? Nu is er de kans met het speciale Spijkers met Koppen spel van Haven Amsterdam. Locatie: Gedempte Insteekhaven in Amsterdam-Noord

Mobiele Naaiatelier

Het Mobiele Naaiatelier verrast met versieringen op eigen kleding. De kleding wordt vermaakt op een naai-mobiel: het achterwiel van een brommer of een fiets drijft de naaimachine aan. Het Mobiele Naaiatelier verzorgt gratis workshops in havenstad Amsterdam. Eigen kleding kan worden verfraaid met zeemans en havenelementen. Tijden: van 16.00 uur tot 18.00 uur.
Locatie: Gedempte Insteekhaven in Amsterdam-Noord

Construction Challenge

De haven is stoer en biedt veel kansen als het gaat om opleiding, werk en carrière. Haven Amsterdam heeft op het jongereneiland ruimte gemaakt voor de echte aanpakkers met de Construction Challenge. Onder begeleiding van instructeurs kunnen bezoekers, bewapend met bouwhelm en handschoenen, constructies bouwen van staal.
Voor jongeren van 12 jaar en ouder.
Locatie: Gedempte Insteekhaven in Amsterdam-Noord

ART-on-a-BOX

ART-on-a-BOX is een project waarin zeecontainers door Amsterdamse kunstenaars worden beschilderd. Het project ging tijdens SAIL 2005 van start. Belangrijke partner hierin is de Ter Haak Group. Na vijf jaar zijn het dit keer twee kunstenaars samen, uit Amsterdam en Rotterdam die de 12´e en laatste container beschilderen. Het thema is samenwerking. Dit vindt plaats van 19 tot en met 21 augustus op de Verbindingsdam, middenin het SAIL-gebied. De feestelijke onthulling van deze container vindt plaats op zaterdagmiddag om 16 uur op de Verbindingsdam. Daarnaast worden alle tot nu toe gemaakte kunstcontainers geëxposeerd.
Locatie: Verbindingsdam.

Havenfotowedstrijd

Haven Amsterdam organiseert, samen met De Telegraaf en Sp!ts een havenfotowedstrijd, met als thema Haven Amsterdam, waar werelden elkaar ontmoeten. De inzendtermijn is reeds gesloten. De foto-expositie wordt 25 augustus geopend door burgemeester Eberhard van der Laan met de bekendmaking en onthulling van de winnende fotos. Tot 19 oktober staan de twintig mooiste fotos voor de Stopera. De winnaar van de eerste prijs mag bovendien een dag meedraaien op de beeldredactie van De Telegraaf.

Nautische spil

Haven Amsterdam is de nautische spil bij de organisatie van SAIL, met het reguleren, begeleiden en faciliteren van de scheepvaart. Dit in samenwerking met regiopartners, het KLPD en dienst Binnenwaterbeheer Amsterdam. Samen met hen is Haven Amsterdam verantwoordelijk voor het handhaven van de veiligheid op het water in het SAIL-gebied en voor het waarborgen van een goede doorstroom van het scheepvaartverkeer op het IJ en in het Noordzeekanaal tijdens SAIL.
Daarbij wordt intensief samengewerkt met de regiogemeenten van het Noordzeekanaal. Ook faciliteert Haven Amsterdam de aan- en afvaarten van de schepen in het westelijk havengebied waar tienduizenden zakelijke bezoekers worden ontvangen. Daarnaast is er op ´het land´ veel te doen voor publiek, tijdens activiteiten van Haven Amsterdam in het programma van SAIL.

Meer informatie?

Anja Vonk, persvoorlichter Haven Amsterdam: (020) 523 48 75, anja.vonk@portofamsterdam.nl