Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 23 juli 2010

Sailwandeling 'Amsterdam en de geschiedenis van de zeilvaart'

Wat verbindt Amsterdam met de zeilvaart?

Een bezoek aan SAIL 2010 wordt een stuk interessanter als je meer over de achtergronden van de zeilvaart weet. Daarom organiseert Gilde Amsterdam Mee in Mokum tijdens SAIL 2010 dagelijks een themawandeling over de geschiedenis van de (Amsterdamse) zeilvaart. Van 19 tot en met 23 augustus start elke dag een wandeling vanaf de Schreierstoren om 10.00, 11.00 en 12.00 uur. Deze wandeling duurt anderhalf uur zodat er tijd genoeg is om de zeilschepen van SAIL 2010 te bezoeken. Kosten E 5,00 per persoon, inclusief een exclusief presentje.

Beleef de jaren van weleer
De Mee in Mokum gidsen leiden u langs tastbare herinneringen uit de gloriejaren van de VOC en de West-Indische Compagnie. Zij vertellen u onder andere over de belevenissen van Henry Hudson, Piet Hein en Michiel de Ruyter. En natuurlijk ook over de eerste Oost-Indiëreis, het VOC schip 'Leeuwin', de moedernegotie en de 'zielverkopers'. Ervaar het heden en het verleden tijdens de wandeling.

Piet Hein en de zilvervloot
Op nummer 13 van het Rapenburg zou volgens de overlevering Piet Hein hebben gewoond. Op de gevelsteen staat een oorlogsschip, een fregat. "Piet Hein heeft al een avontuurlijke carrière achter de rug en veel kapingen op zijn naam staan als hij met 20 schepen en 11 jachten, bemand met 4000 koppen, bij de baai van Matanzas, Cuba, op de loer ligt. Hij wacht. Elk moment kan de Spaanse vloot aankomen uit Honduras en Mexico met onmetelijke rijkdommen waarmee de Spanjaarden hun oorlogen financieren. De opdracht voor Piet Hein luidt dat hij die vloot, de zilvervloot, moet veroveren. De Spanjaarden weten dat hij in de buurt moet zijn. Ze weten alleen niet waar." Het is een van die verhalen uit de historie waarover de rondleiders tijdens de wandeling vertellen.

Reserveren
Nieuwsgierig naar meer? Boeken? Ga snel naar www.gildeamsterdam.nl (Stadswandelingen) of bel 020 625 4450, ma. t/m do. van 10.00 tot 15.00 uur. Mailen kan altijd: info@gildeamsterdam.nl Iedereen die reserveert ontvangt een kortingsbon voor koffie met appeltaart en slagroom voor E 5,00 bij de Schreierstoren.
---

Voor meer informatie of foto's: Annemarie Bevers, directeur Gilde Amsterdam, tel. 020 622 4275/06 5158 5307, e-mail: annemarie@gildeamsterdam.nl

Gilde Amsterdam is een vrijwilligersorganisatie. Meer dan 1.000 Amsterdammers, jong en oud, met kennis en (levens)ervaring zetten zich in voor hun stadgenoten. Dit ter bevordering van de participatie van deze, Amsterdammers én van die stadgenoten. Mee in Mokum rondleiders zijn allen vrijwilligers.


---- --