Nederlandse Spoorwegen

11 augustus 2010

Per trein naar hartje SAIL 2010


· Extra treinen en langere treinen

· Oproep voor creatieve kinderen: maak je eigen SAIL-schilderijtje
· Entertainment op Amsterdam Centraal: VIP-terras met 1e klas uitzicht tijdens SAIL IN

Tijdens SAIL van 19 t/m 22 augustus zet NS extra en langere treinen in om zoveel mogelijk bezoekers comfortabel naar het evenement te brengen. Het evenemententerrein bevindt zich achter station Amsterdam Centraal. Bij alle NS-servicepunten is een folder beschikbaar met een plattegrond van de stations- en SAIL-omgeving evenals extra terugreisinformatie. Amsterdam Centraal wordt in nautische sfeer gebracht. Kinderen kunnen hun eigen SAIL- schilderijtje maken in de middentunnel. Spoor 15a wordt voor de SAIL IN omgetoverd tot VIP-terras met 1e klas uitzicht voor genodigden. In de centrale hal draait op groot scherm de film "Die letzten Segelschiffe".

SAIL is het best bereikbaar per trein. Amsterdam Centraal ligt aan het IJ en vormt zo dé toegangs- poort naar SAIL. NS verwacht 300.000 bezoekers aan SAIL per trein naar het evenement te brengen. NS rijdt tijdens SAIL zoveel mogelijk met langere treinen en zet ook extra treinen in. De bagage- kluizen op Amsterdam Centraal zijn tijdens SAIL geopend.

Extra treinen
Noord-Holland: Op donderdag en vrijdag rijden tussen 19.00 en 24.00 uur extra stoptreinen tussen Amsterdam Centraal en Uitgeest v.v. In het weekend rijden deze extra treinen tussen 8.30 en 24.00 uur. In het weekend stoppen de Intercity's tussen Amsterdam en Enkhuizen op alle stations in Purmerend.

Flevoland: Tijdens SAIL rijden 's avonds tussen 20.00 en 24.00 uur extra Intercity's tussen Amsterdam Centraal en Lelystad v.v.

Aanbieding voor klanten met een E-ticket
NS verwacht veel drukte op de stations en bij de kaartautomaten. Via internet kan snel en gemakkelijk een NS-vervoerbewijs via E-ticket gekocht worden. Dan profiteert de reiziger ook van een speciale aanbieding van Shakies op station Amsterdam Centraal. Verdere informatie op www.ns.nl/eticket.

Oproep voor creatieve kinderen!
Op woensdag 18 augustus kunnen 50 kinderen tussen 13.00 ­ 16.00 uur in de middentunnel van Amsterdam Centraal hun eigen SAIL-schilderijtje maken. De collectie is tijdens het evenement in de middentunnel te bezichtigen. De kunstwerkjes mogen daarna door de kinderen mee naar huis worden genomen.

VIP-terras met 1e klas uitzicht
Spoor 15a wordt tijdens de SAIL IN omgetoverd tot VIP-terras voor genodigden. Vanaf hier hebben gasten onder het genot van een hapje en drankje goed uitzicht op de binnenvarende schepen. Via de nieuwsbrief van NS hebben vaste klanten zich hiervoor kunnen aanmelden. Ook is een aantal kaarten via radiouitzendingen ter beschikking gesteld.





Datum 11 augustus 2010
Pagina 2/2

Amsterdam Centraal in nautische sfeer In de centrale hal draait de toepasselijke film `Die letzten Segelschiffe'. In 1930 filmde de talentvolle amateur Heinrich Hauser een boottocht op de viermastbark `Pamir' van Hamburg naar Zuid-Amerika. De film is onlangs gerestaureerd door EYE Film Instituut. De vertoning is samen met hen mogelijk gemaakt. In de treinen naar Amsterdam delen conducteurs vouwbootjes uit aan kinderen. Op donderdag 19 augustus tussen 12.00-16.00 uur kunnen kinderen zich laten schminken en vouwt een ballonnenkapitein speciale ballonnen en deelt die uit. Ook treedt er een Shanty-koor op dat zeemansliederen ten gehore brengt.

Reisinformatie
NS heeft samen met onder andere de SAIL-organisatie en gemeente Amsterdam een bereikbaarheidsfolder gemaakt. Deze is ondermeer verkrijgbaar bij alle NS-servicepunten.

Voor algemene reisinformatie kunnen treinreizigers terecht op www.ns.nl. en m.ns.nl. Op deze site is via de Reisplanner gemakkelijk de reis vooruit te plannen. Voor een reisadvies op maat: 0900-9292 ( 0,70 p.m.).
Noot aan de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NS Persvoorlichting, Carola Belderbos, telefoon: 06 ­ 4726 8397. NS
NS is in Nederland de grootste reizigersvervoerder op het spoor. De treinen van NS houden Nederland mobiel. Per dag bereiken ruim 1,1 miljoen NS-klanten hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De elektrische treinen van NS zijn een zeer energie- en klimaatvriendelijk vervoermiddel met een lage CO2-uitstoot. Op de 385 stations biedt NS een scala aan voorzieningen om de reizigers van dienst te zijn. NS Reizigers verzorgt het vervoeren van de reizigers en de informatie en service op de stations en in de treinen. NS Poort ontwikkelt, beheert en exploiteert de stations(gebieden) in Nederland, zodanig dat dit aangename en levendige plekken zijn om te verblijven, werken, wonen, winkelen en recreëren. NedTrain zorgt voor de treinen van NS: van schoonmaak tot technisch onderhoud en schadeherstel. Strukton is actief in aanleg en onderhoud van railinfrastructuur en in bouwactiviteiten in Europa. NS Hispeed verbindt Nederland met het hart van belangrijke Europese steden. De hogesnelheidstreinen FYRA, Thalys en ICE en de internationale Intercity's zijn een slim en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op afstanden tot 600 kilometer. Abellio benut de kansen van de Europese vrije spoormarkt, bijvoorbeeld door samen met de Britse onderneming Serco spoorwegconcessies in het Verenigd Koninkrijk te exploiteren.
NS deelt het spoorwegnet - het drukst bereden van Europa - met ruim 30 andere partijen. ProRail deelt de capaciteit op de rails toe en zorgt verder voor de Railverkeersleiding en het beheer en onderhoud van het spoorwegnet






---- --