Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 18-08-2010

LET OP: EMBARGO TOT DONDERDAG 00.01 UUR Televisie
EENVANDAAG
Uitzending donderdag 19 augustus
Nederland 1 - 18.20 uur

POLITIEMENSEN HOEK VAN HOLLAND DOEN VOOR HET EERST HUN VERHAAL IN EENVANDAAG

Een hel, een gevecht op leven en dood en een wonder dat ze nog leven. Zo hebben politiemensen de strandrellen in Hoek van Holland ervaren. Voor het eerst doen ze hun verhaal op tv, donderdag 19 augustus in EENVANDAAG. Het actualiteitenprogramma van TROS/AVRO spreekt exclusief met drie agenten van de politie Rotterdam-Rijnmond die de gewelddadige rellen van dichtbij meemaakten.

Agent Ron: "Ze wilden ons doodmaken, geen twijfel over, dat was me op dat moment meteen duidelijk. Tussen die hele groep zaten geen onschuldige mensen, die hele groep wilde ons vermoorden."

Dit weekend is het een jaar geleden dat Nederland werd geschokt door de meest gewelddadige confrontatie tussen relschoppers en politiemensen in decennia. 'Hoek van Holland' had een leuk gratis Dancefeest moeten worden, maar ontaardde in een ware veldslag waarbij gewonden vielen, gericht geschoten werd en een jonge festivalbezoeker omkwam. Vrijdag verschijnt een boek van de politie Rotterdam-Rijnmond met de persoonlijke verhalen van agenten die erbij waren.

EENVANDAAG spreekt ook met een van de twee agenten die gericht schoten op Robby van der Leeden, de 19-jarige Rotterdammer die bij de rellen omkwam. De ouders van Robby willen dat de politieman alsnog vervolgd wordt door justitie voor het doden van hun zoon. Advocaat Max Moszkowicz jr. start een zogeheten Artikel-12 procedure om dat voor elkaar te krijgen.

Kijk voor meer informatie op www.eenvandaag.nl