Raad van State


donderdag 19 augustus 2010
10.00 uur
Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland waarbij het bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening' van de gemeente Noordwijkerhout gedeeltelijk is goedgekeurd. Het plan voorziet in een planologische regeling voor het buitengebied van de gemeente Noordwijkerhout, waarin zowel het behoud en de ontwikkeling van de bollenteelt als het behoud van het kenmerkende open bollenlandschap gestalte krijgt. Dit besluit is een gevolg van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van april 2007. De Raad van State heeft toen een deel van het eerdere goedkeuringsbesluit vernietigd. De gemeenteraad heeft daarop het bestemmingsplan aangepast. In het plan wordt een aantal zogenoemde 'ruimte voor ruimte'-projecten geregeld, zoals het landschapspark Tespelduyn. De Land- en Tuinbouw Organisatie Noord is tegen deze herziening en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het 'ruimte voor ruimte'-beleid is volgens de organisatie niet toegesneden op de geheel eigen problematiek in de Duin en Bollenstreek. (zaaknummer 200905548/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Tilburg waarbij is ingestemd met het bodemsaneringsplan voor het voormalige Voltcomplex aan de Zevenheuvelenweg. Het saneringsplan is ingediend door Philips Environment & Safety in Eindhoven. De bodem van de locatie is ernstig vervuild. Het gemeentebestuur heeft jaren geleden vastgesteld dat het noodzakelijk is om de bodem te saneren, omdat het risico bestaat dat de verontreiniging zich verspreidt. Het bedrijf I.F.F. Nederland B.V. is eigenares van het terrein dat naast het voormalige Voltcomplex ligt. Dit terrein ligt aan de noordkant van de weg en medewerkers van het bedrijf gebruiken het als parkeerterrein. Het bedrijf beschikt ook over gronden die aan de zuidkant van de weg liggen. Op die locatie vervaardigt het bedrijf geur- en smaakstoffen, onder andere voor menselijke consumptie. Het bedrijf is het niet eens met de aanpak in het saneringsplan. Het bedrijf is dan ook van mening dat het gemeentebestuur hiermee niet had moeten instemmen en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200910345/1)

10.30 uur

Zitting over de sloopvergunning die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord heeft verleend voor de sloop van de panden aan Steven Hoogdijkstraat 54 tot en met 58 en de Oranjeboomstraat 81 tot en met 105 en 111 tot en met 135 in Rotterdam. Een inwoner uit Rotterdam is het niet met de sloopvergunning eens. De rechtbank in Rotterdam heeft in juni jl. een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Hij komt tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak, verzoekt hij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201007490/2)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tilburg heeft verleend aan woningstichting Wonen Breburg voor het plaatsen van negen woonunits aan de Tatraweg. De woonunits zijn bedoeld voor mensen die in het verleden ernstige woonoverlast hebben veroorzaakt. Het gaat om mensen met onaangepast woongedrag die ongeschikt zijn om in woningen in reguliere buurten te wonen. De bouwvergunning is tijdelijk verleend, namelijk voor een periode van vijf jaar. Instituut Broers B.V. is tegen de komst van de woonunits. Het instituut heeft een school die vlak bij de toegang van de locatie van de units is gevestigd. Het vindt dat de units een andere toegang moeten krijgen, aan de Ringbaan Zuid, omdat zijn leerlingen en personeel risico lopen om lastig gevallen te worden door de nieuwe bewoners. Het instituut vreest ook voor het goede imago van de school. De rechtbank in Breda heeft in december 2009 een eerder beroep van het instituut ongegrond verklaard. Het instituut laat het er niet bij zitten en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001099/1)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Den Haag van het bestemmingsplan 'Westeinde e.o.'. Met de vaststelling wil de gemeenteraad de bestaande bebouwing en functies in het gebied vastleggen. Verder maakt het plan enkele nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Een aantal omwonenden is het niet eens met het bestemmingsplan. Zij zijn van mening dat het plan onvoldoende bescherming biedt aan het beschermde stadsgezicht in deze buurt in de binnenstad van Den Haag. Zij kunnen zich onder andere niet vinden in de toekenning van de woonbestemming aan een deel van het gebied. Daarmee zou het karakter van de wijk, waar volgens hen sprake is van een hoge mate van functiemenging, worden aangetast. Zij vrezen dat op deze manier de bestaande situatie te strak wordt vastgelegd. Onder meer de bedrijfsactiviteiten van een meubelmakerij is volgens de omwonenden niet overeenkomstig het bestaande gebruik bestemd. De omwonenden komen tegen de vaststelling van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907549/1)

13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Westland van het bestemmingsplan 'Het Nieuwe Water'. Het gebied waar het bestemmingsplan betrekking op heeft, is 80 hectare groot en ligt ten zuidoosten van 's-Gravenzande tussen de Nieuwe Vaart en de Poelwatering. Aan de noordzijde wordt het plangebied begrensd door de Poelmolenweg en aan de zuidzijde door de Naaldwijkseweg. Het bestemmingsplan maakt de ontwikkeling van waterberging, ecologische verbindingzones en woningbouw mogelijk. In dit gebied is nu nog vooral glastuinbouw aanwezig. Een echtpaar in de buurt verzet zich tegen de nieuwe plannen en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat door een stijging van het waterpeil hun woning, tuin en bijgebouwen wateroverlast zullen ondervinden. (zaaknummer 200906030/1)