Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

SAIL THE AMSTERDAM DUNGEON WAY:

HELLESCHIP DE BATAVIA 19 AUGUSTUS AAN HET ROKIN

Amsterdam, augustus 2010 - Eén keer in de vijf jaar is het Sail Amsterdam en staat de hele stad volledig in het teken van de scheepvaart. Dat die scheepvaart ook zo z'n duistere kanten had, willen mensen nog wel eens vergeten. Wat The Amsterdam Dungeon betreft is het hoog tijd hun geheugen even flink op te frissen. En hoe kan dat beter dan door mensen de angstaanjagende werkelijkheid van het leven op een VOC-schip zelf te laten ervaren? Het 17e eeuwse koopvaardijschip de Batavia spoelt na een barre tocht op donderdag 19 augustus 2010 aan op het Rokin en nodigt Sailbezoekers uit een dagje mee te draaien. De ontvangst van 'VOC: Hel op de Batavia' wordt verzorgd door een doorgewinterd bemanningslid dat de rillingen over je rug doet lopen. Hij spreekt niet, hij schreeuwt. Hij vraagt niet, hij beveelt. Welkom bij Sail Amsterdam, The Dungeon way!

Scheurbuik, piraten en muiterij
De reis naar het Verre Oosten van VOC-schepen als de Batavia duurde zo'n acht maanden. De omstandigheden aan boord waren bijzonder slecht waardoor bijna tweederde van de bemanning de vaartocht niet overleefde. Ziektes als scheurbuik of de pest, maar ook gevechten met piraten of collega's en straffen als kielhalen zorgden ervoor dat maar een klein deel op de plaats van bestemming aankwam. Het zware werk werd slecht betaald, wat regelmatig leidde tot muiterij. Al met al een broeierige en angstaanjagende omgeving die op de Batavia nieuw leven wordt ingeblazen. Stap maar snel aan boord, dan begrijp je waar we het over hebben.

Donker, bedompt en smerig; ervaar het zelf
Als je durft tenminste... Het begint al goed. Met de monsterlijk uitziende gastheer die je met zijn vlugge handjes alles van waarde af probeert te pakken. Goedschiks dan wel kwaadschiks. Terwijl hij verlekkerd het Rokin afspeurt naar wat vrouwelijk stukgoed, geeft hij een rondleiding over het dek vol braaksel, creperende bemanningsleden en rottend eten. Daarna is de ruimte benedendeks aan de beurt: donker, bedompt en smerig. Je kunt niemand vertrouwen, muiterij en doodslag hangen in de lucht. Dan is het wel zo verstandig om de toegeschreeuwde orders op te volgen. Doe wat je moet doen: roer in de grote ketels in de kombuis, maak de kanonnen schietklaar of zwabber het dek. Het decor, de acteurs en speciale effecten maken jouw tijd aan boord tot een onvergetelijke interactieve beleving. Deze historische feiten blijven je zeker bij, met het overheersende gevoel dat het fijn is in de 21e eeuw te leven.

Over The Amsterdam Dungeon
The Amsterdam Dungeon biedt bezoekers een kijkje in de duistere geschiedenis van Nederland. Een unieke ervaring met professionele acteurs, special effects en prachtige decors - interactief, soms griezelig en best een beetje morbide. Alles in The Amsterdam Dungeon is gebaseerd op historische feiten, zo passeren de minnares van Rembrandt, de VOC en de pest de duistere revue. Bij binnenkomst worden bezoekers ingedeeld in groepen van ongeveer 30 personen, die van de ene liveshow in de andere belanden. Zo brengt The Amsterdam Dungeon de geschiedenis op een grappige, educatieve en soms enge of ziekelijke manier tot leven. Een andere kijk op het verleden van ons land en daarom een onvergetelijke must see attractie centraal gelegen aan het Rokin in Amsterdam. The Dungeon valt onder de Merlin Entertainment Group met attracties over de hele wereld, zoals Legoland, Madame Tussauds en Sealife. Zie voor meer informatie www.theamsterdamdungeon.nl.



Ingezonden persbericht