Gemeente Coevorden

Bouw eerste windturbine in Coevorden gestart

donderdag 19 augustus 2010

Donderdag 19 augustus is officieel de bouw van de eerste windturbine op het Europark in Coevorden gestart. P & G Pet Care (voorheen Iams) onderdeel van Procter & Gamble, is het eerste bedrijf dat een windmolen op het bedrijfsterrein bouwt. De start hiervan is donderdag gemarkeerd met een `groundbreaking'-ceremonie, volgens Amerikaans gebruik.

Voor Procter & Gamble is duurzaamheid een zeer belangrijk speerpunt, en dat geldt zeker voor hun diervoederfabriek in Coevorden. Sinds enkele jaren is de fabriek hard aan het werk om de eerste `groene' fabriek binnen P & G wereldwijd te worden. Een van eerste stappen hiervoor is het plaatsen van een windturbine op het bedrijfsterrein. Deze 2 megawatt windturbine, de eerste voor de gemeente Coevorden en P & G, zal met een opbrengst van meer dan 5 miljoen kilowattuur een substantieel deel groene elektriciteit gaan leveren aan het openbare net. De opbrengst staat gelijk aan het jaarverbruik van ongeveer 1500 huishoudens. De verwachting is dat de turbine vanaf begin december de eerste elektriciteit kan leveren. Naast dit project werkt het bedrijf ook volop aan andere ideeën die kunnen bijdragen aan het `groen' concept, waaronder het terugdringen van energiegebruik, afval en transportbewegingen.

Windenergie in Coevorden

De gemeente Coevorden werkt sinds 10 jaar aan het realiseren van een windmolenpark aan de zuidkant van Coevorden, op en nabij het bedrijventerrein Europark. Dit past naadloos in het provinciaal omgevingsplan van de provincie Drenthe, waarin Coevorden is aangewezen voor vestigingslocatie van grote windturbines. Ook blijkt uit een door de gemeente in 2001 uitgevoerde haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheden van windenergie dat op het Europark voldoende mogelijkheden aanwezig zijn om windenergie produceren. Realisatie hiervan is door de gemeente aan marktpartijen overgelaten.

Ministerie van Defensie

Naast het initiatief van P & G /Pet Care is ook het ministerie van Defensie bezig met de aanbesteding van de plaatsing van drie turbines op het Europark. Hiervoor heeft de gemeente in 2009 de bouwvergunning verleend, evenals die voor P & G. Op dit moment loopt een ruimtelijke procedure voor het plaatsen van nog twee windturbines door K-Wind, waarvan één bij het bedrijf Nijhof-Wassink wordt geplaatst en één bij de terminal van de Bentheimer Eisenbahn. Wanneer deze zes windturbines zijn gerealiseerd, heeft de provincie Drenthe haar in landelijk verband afgesproken doelstelling van 15 megawatt ingevuld. Overigens heeft de provincie haar doelstelling voor windenergie in de nieuwe Omgevingsvisie Drenthe naar boven toe bijgesteld naar 60 megawatt, voor 2020 te realiseren in Emmen en Coevorden.