OMA prominent aanwezig op de Architectuur Biënnale van Venetië

19/08/2010 12:25

Office for Metropolitan Architecture (O.M.A.)

(Rotterdam/Venetië, 19 augustus 2010) Met een hoofdtentoonstelling en een uitgebreid openingsprogramma is OMA ruim vertegenwoordigd op de 12e Internationale Architectuur Biënnale van Venetië die volgende week begint. OMA opent de tentoonstelling Preservation: een manifest voor behoud en hergebruik van bestaande bouw.

Naast de tentoonstelling wordt een aantal, deels nieuwe, OMA projecten getoond op verschillende locaties in Venetië. Het openingsweekeinde wordt afgesloten met de uitreiking van de Gouden Leeuw aan Rem Koolhaas.

Preservation

Curator van de 12e Biënnale architect Kazuyo Sejima heeft OMA uitgenodigd om deel te nemen met het project 'Preservation' (behoud). De tentoonstelling laat zien dat behoud van oude gebouwen en moderne architectuur goed samen gaan. Het toekennen van een nieuwe functie aan een bestaand gebouw kan een betere optie zijn dan sloop en nieuwbouw. In de tentoonstelling wordt een aantal OMA projecten getoond uit de afgelopen 35 jaar die op een of andere manier te maken hebben met het behoud en hergebruik. Historische documenten, foto's en plannen laten een nieuwe visie zien op het thema. Daarnaast onthult OMA een nieuw project gerelateerd aan het onderwerp Preservation: Il Fondaco. Dit 13e-eeuwse gebouw in Venetië wordt door OMA getransformeerd in een exclusief warenhuis.

Gouden Leeuw

Op zaterdag 28 augustus reikt curator Kazuyo Sejima de prestigieuze prijs de Gouden Leeuw uit aan Rem Koolhaas voor zijn gehele oeuvre. Volgens Sejima heeft Koolhaas 'de mogelijkheden van architectuur verbreed' en creëert hij 'gebouwen die mensen samenbrengen en stelt zo ambitieuze doelen voor de architectuur.' 'Zijn invloed op de wereld gaat zijn vakgebied inmiddels voorbij. Mensen uit verschillende disciplines ervaren een gevoel van grote vrijheid in zijn werk.'

OMA verspreid over Venetië

Naast de tentoonstelling Preservation wordt OMA's ontwerp voor West Kowloon Cultural District onthuld, een grootschalig masterplan in Hong Kong voor een regionaal kunst- en cultuurcentrum. Daarnaast presenteert OMA's denktank AMO een ambitieus post-universitair onderwijsprogramma voor een nieuwe school in Moskou: Strelka. OMA partner Reinier de Graaf zal spreken over het project Roadmap 2050, AMO's plan voor een CO2 neutraal pan-Europees energienetwerk.

De tentoonstelling Preservation is tot 21 november 2010 te zien in de 'Giardini' in het Italiaanse paviljoen.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur, Benetton en HyundaiCard.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.oma.eu/VENICE