Gemeente Edam-Volendam

Wmo-gebruikers tevreden over geboden voorzieningen

Inwoners van Edam-Volendam die gebruik maken van een Wmo-voorziening (hulp bij het huishouden en/of gehandicaptenvoorziening) zijn tevreden over de geboden voorzieningen. Dit blijkt uit de resultaten van een in maart 2010 gehouden onderzoek van onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau SGBO naar de tevredenheid van Wmo-cliënten en aanvragers binnen Edam-Volendam.

Aan deze groep is een reeks vragen voorgelegd over toegang tot ondersteuning, hulp bij het huishouden, overige voorzieningen, mantelzorg, participatie en de Wmo-raad. Voor hulp bij het huishouden geven de gebruikers van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een 8.0 als rapportcijfer. De tevredenheid over de keuzemogelijkheden tussen de aanbieders van zorg is groot, men is minder tevreden over de vervanging bij afwezigheid van de hulp. Voor voorzieningen zoals rolstoelen, scootmobielen en woonvoorzieningen wordt een 7.4 gegeven. Verder gaf een derde van het aantal ondervraagden aan hulp van een naaste te ontvangen (mantelzorg). Minder dan een kwart van de Wmo-cliënten heeft wel eens van de Wmo-raad gehoord.

Uit een vergelijking van de resultaten van het huidige onderzoek met de resultaten van het onderzoek van vorig jaar, komt naar voren dat de tevredenheid over het algemeen is toegenomen. Zo is het rapportcijfer voor de aanvraagprocedure (7.6) hoger dan vorig jaar (6.9). Het meest tevreden is men over de genomen tijd bij aanvraag en minder tevreden is men over de wachttijd tussen aanvraag en het verkrijgen van hulp. Ook de tevredenheid over het collectief vervoer wordt met een hogere score beoordeeld dan in het onderzoek van vorig jaar. Het rapportcijfer voor het collectief vervoer is gestegen van een 6.8 (2008) naar een 7.2 (2009). Men is het positiefst over de prijs per rit en het minst tevreden over de omrijtijden.

Het tevredenheidsonderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd. Signalen die uit dit onderzoek naar voren komen kunnen aanleiding zijn tot een wijziging in de uitvoering of een aanpassing in het beleid van de gemeente. Tevens wordt rekening gehouden met de uitkomsten van het jaarlijks tevredenheidsonderzoek bij het opnieuw aanbesteden van hulp bij het huishouden, hulpmiddelen en het aanvullend openbaar vervoer.

Het rapport `Tevredenheidsonderzoek Wmo over 2009' ligt ter inzage bij het Wmo-loket.

Voor meer informatie of voor vragen over ondersteuning kunt u terecht bij het Wmo-loket van de gemeente Edam-Volendam in het Stadskantoor. Het loket is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en op woensdag van 13.30 tot 16.00 uur. Tijdens de overige uren zijn de medewerkers telefonisch tot 16.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0299) 398 345.