Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Extra geld voor bestrijding overlast eikenprocessierups

eikenprocessierups
Het aantal verwijderde nesten van eikenprocessierupsen en daarmee ook de kosten, zijn sinds 2006 verdrievoudigd.
Het college van B&W heeft daarom afgelopen week voor 2010 EUR 17.000,= extra beschikbaar gesteld voor de bestrijding van de overlast van deze rups in onze gemeente.

Sinds 2003 is de eikenprocessierups in onze gemeente aanwezig. Sinds 2006 wordt de rups jaarlijks in het derde kwartaal geïnventariseerd en bestreden. Dit gebeurt door de dieren te lokaliseren en de nesten weg te zuigen.

Tot vorig jaar liet het aantal verwijderde nesten een langzaam stijgende lijn zien. Deze zomer is de aantasting enorm toegenomen. De rups zit inmiddels overal in Nederland. Ook binnen onze gemeente zijn er in alle eikenlanen nesten aangetroffen. Er komen echter dit seizoen geen nesten meer bij. De nog aanwezige nesten worden in een laatste ronde verwijderd. Bij de prioritering van het verwijderen van de nesten wordt vooral gekeken naar die gebieden waar veel overlast te verwachten is, zoals bijvoorbeeld speelplaatsen of langs routes waar veel schoolgaande kinderen fietsen.

In september en oktober wordt de bestrijdingsperiode van 2010 geëvalueerd. Na overleg met partijen als GGD, huisartsen, aannemers en natuurbeschermers wordt beoordeeld of de huidige methode van bestrijding wordt voortgezet, of dat methoden met inzet van biologische preparaten overwogen moeten worden. Het plan van aanpak voor 2011 wordt eind oktober aan de wethouder overhandigd.