Gemeente Utrechtse Heuvelrug


College blij met definitief ontwerp gemeentekantoor

ontwerp nieuw gemeentekantoor doorn
Het college van B&W heeft ingestemd met het definitieve ontwerp voor het nieuwe gemeentekantoor. Ook is een voorlopig ontwerp gekozen voor de inrichting van de buitenruimte daaromheen. Het college is erg blij dat binnen het beschikbare krediet aan de verwachtingen is voldaan. Gemeentekantoor
In een eerder stadium heeft de gemeenteraad kaders gesteld waarbinnen het ontwerp moest worden gemaakt.
De belangrijkste doelstellingen zijn met dit ontwerp gehaald.

Rustieke verschijningsvorm
Het overgrote deel van onze inwoners heeft begin dit jaar gekozen voor de rustieke verschijningsvorm. Tijdens de presentatie van het definitieve ontwerp aan inwoners en andere belanghebbenden werd enthousiast gereageerd.

Duurzaamheid
We scoren met dit ontwerp voldoende punten om in aanmerking te komen voor het A-label, de hoogste milieuscore voor gebouwen. De hoge ambitie die wij eerder hadden voor de duurzame bedrijfsvoering (Milieu Index Bedrijfsvoering) wordt nu ook in dit rustieke model ruimschoots gehaald.

Kosten
In eerste instantie leek het rustieke ontwerp te leiden tot hogere kosten. Wij zijn er echter in geslaagd een ontwerp te presenteren dat past binnen het door de raad vastgestelde krediet van 25 miljoen euro. Ook nu blijken de totale kosten voor het nieuwe kantoor niet hoger dan de lasten voor de vier huidige gemeentekantoren. Denk hierbij aan exploitatiekosten, rentelasten etc.

Buitenruimte
Om te komen tot het conceptontwerp voor de buitenruimte is veel overleg gevoerd met de omwonenden. Het ontwerp sluit goed aan bij het Cultuurhuis en de rustieke vormgeving van de nieuwe gebouwen. Verder past het in het groene karakter van de Stichtse Lustwarande en voorziet het in een goede overgang naar Huis Doorn. De gekozen (half)verharding geeft een parkachtige sfeer. Het Cultuurhuis wordt ingebed in het groen door de aanleg van voornamelijk grasvelden met daarop groepen rododendrons.
Voor het verkeer rond het nieuwe gemeentekantoor is gekozen voor een zogeheten shared space-concept. Dit betekent dat zowel auto's, fietsers als voetgangers bij elkaar `te gast' zijn op dezelfde weg. Ervaring heeft uitgewezen dat dit een positief effect heeft op de verkeersveiligheid.

Vervolg
Beide plannen worden op 2 september voorgelegd aan de raadscommissie Middelen en op 16 september ter vaststelling aan de gemeenteraad.