Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Stap vooruit in ontwikkeling bedrijventerreinen

Het college van B&W heeft vorige week de structuurnota Bedrijventerreinen vastgesteld. In deze nota wordt gekeken naar de gewenste ontwikkelingen en omvang van de bedrijventerreinen voor de komende 15 jaar.

Veel bedrijven die klem zitten (o.a. in woonkernen) wachten al jarenlang op een geschikte locatie binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Om medewerking van de Provincie te krijgen voor de uitbreiding/ontwikkeling van bedrijventerreinen moest eerst dit visiedocument worden opgesteld.

In de structuurnota is o.a. de behoefte naar bedrijfs- en kantoorruimten onderzocht. Daarbij is onder meer gekeken naar de staat van de bestaande bedrijventerreinen, de aard van de gevestigde bedrijven, de positie van bedrijventerreinen in de regio en naar de mogelijkheden om ruimtewinst op huidige terreinen te kunnen behalen. Hierdoor is er een actueel overzicht van bestaande en toekomstige behoeften bij bedrijven binnen onze gemeente. Wij streven ernaar de lokale ruimtevraag zo goed mogelijk te faciliteren, mits de bedrijven passen in de aard en de schaal van de lokale economie.

De belangrijkste conclusies uit de structuurnota Bedrijventerreinen zijn:

De bedrijventerreinen hebben geen regionale opvangtaak en zijn dus bedoeld voor de bedrijven binnen onze gemeente. In totaal komt de lokale ruimtebehoefte uit op 11,8 ha aan netto bedrijventerrein. Hiervan is 7,5 ha directe vraag. Tevens is rekening gehouden met 4,3 ha voor de nabije toekomst ten behoeve van enige groei van bedrijven en de uitplaatsing van bedrijven. De directe ruimtevraag is vooral te vinden in Amerongen, Leersum en Maarsbergen.
De ontwikkeling van een bedrijventerrein voor Leersumse bedrijven naast het bedrijventerrein Amerongen wordt voortgezet. Belangrijke voorwaarde is een goede landschappelijke inpassing. Voor het bedrijventerrein Amerongen is een herstructureringsplan nodig. Doel hierbij is het opvangen van de extra ruimtevraag vanuit Amerongen.
Voor het bedrijventerrein Maarsbergen is de uitbreidingsbehoefte duidelijk aangetoond (voor de Maarsbergse bedrijven en tevens als opvanglocatie voor de overige dorpen in de gemeente). Na vaststelling van de structuurnota Bedrijventerreinen wordt voor dit terrein een gebiedsvisie uitgewerkt waarin o.a. ook gekeken wordt naar ontsluiting, landschappelijke inpassing etc. Hierbij wordt ook gekeken naar een gefaseerde ontwikkeling.
De stationsomgeving Driebergen-Zeist wordt gezien als een toekomstige kantoorlocatie.
De bedrijvenlocatie aan de Maarnse Grindweg wordt niet gezien als een toekomstvaste bedrijvenlocatie.
Met betrekking tot de overige bedrijventerreinen zijn er geen directe redenen voor opknappen of uitbreiden.

Vervolg
Het concept van deze structuurnota heeft tot 30 april 2010 ter inzage gelegen. De binnengekomen reacties zijn inmiddels beantwoord en in een nota van zienswijzen verwerkt en vastgesteld. Deze wordt samen met de structuurnota op dinsdag 31 augustus behandeld door de raadscommissie Ruimte en op 16 september aangeboden aan de raad voor een definitief besluit. Na vaststelling van de raad wordt begonnen met de uitwerking van de plannen.