Socialistische Partij

SP Amsterdam
Hulpverlening blijf-van-mijn-lijfhuizen moet beter

19-08-2010 * De SP wil opheldering over de gang van zaken bij de blijf-van-mijn-lijfhuizen in Amsterdam. Volgens een bericht in Het Parool deze week is de hulpverlening in deze huizen onder de maat. SP-gemeenteraadslid Maureen van der Pligt: "Vrouwen die in een blijf-van-mijn-lijfhuis wonen, hebben niets aan hulpverleners die tegen hen zeggen: `Doe het zelf maar'. Amsterdam mag dit niet als `hulpverlening' accepteren."
null
De Blijf Groep biedt in Amsterdam jaarlijks opvang aan ongeveer 250 vrouwen en een klein aantal mannen die hun huis zijn ontvlucht vanwege ernstig fysiek geweld.
De cliënten komen binnen via de steunpunten huiselijk geweld in de stad, of in het geval van acute of ernstige dreiging, via de politie of de hulpverlening. De Blijf Groep krijgt daarvoor onder andere subsidie van de gemeente. Volgens de vrouwen die in het Parool aan het woord komen, laten de begeleiders van de Blijf Groep hen echter alles zelf laten doen, terwijl ze wel betaald krijgen voor hun `begeleiding'. Daarnaast zouden sommige huizen slecht verwarmd worden, terwijl bewoners wel huren van rond de 500 euro moeten betalen.

Van der Pligt: "Het is heel goed dat vrouwen en mannen in het nauw geholpen worden, maar dan moet er wel echt hulp geleverd worden. Aan een instelling die niet voldoende hulp biedt, moet de gemeente geen geld verstrekken." De SP heeft het gemeentebestuur vragen gesteld over de kwaliteit van de blijf-van-mijn-lijfhuizen.