Woonbond


19-08-2010

Woonbond pleit voor ventilatiepolitie

Bij negen van de tien huurwoningen in Nederland schort er wel iets aan de ventilatie. Hierdoor kunnen vocht- en schimmelproblemen ontstaan die een gevaar zijn voor de gezondheid. De grootste Duitse belangenvereniging van huurders eiste gisteren invoering van een schimmelpolitie, maar de Nederlandse Woonbond zou het in Nederland liever breder trekken en toezicht en controle op de ventilatie uitbreiden. Aldus de website van Binnenlands Bestuur (17 augustus).

Bild, de grootste Duitse krant, meldde dinsdag dat er naar schatting in drie miljoen woningen in Duitsland sprake is van overlast door schimmels. De Duitse huurdersbond wijst erop dat schimmels gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Veel verhuurders doen niets aan de gebreken. In plaats daarvan verwijten zij de huurders dat zij verkeerd hebben gestookt of geventileerd. De schimmelpolitie zou verhuurders moeten aanspreken op schimmel in woningen, de verwijdering van de zwammen eisen en desnoods boetes opleggen.

Ventilatie
In Nederland bestaat het probleem ook. Onno van Rijsbergen, adviseur woningkwaliteit van de Woonbond, vindt enkel zoeken naar schimmels echter niet genoeg. Als je je alleen daar op focust dan zie je de rest over het hoofd, zegt Van Rijsbergen. Schimmel is maar een onderdeel van een heel scala aan problemen in een woning. Dat kan bijvoorbeeld een teveel aan stikstofoxide zijn door een keukengeiser of stof. Alles valt of staat met een goede ventilatie en daar ontbreekt het vaak aan.

Uitvoering
Volgens Van Rijsbergen zien corporaties het belang van goede ventilatie wel in. Maar in de praktijk blijkt dat onvoldoende. Bij de uitvoering en controle gaat het vaak mis. Een corporatie moet een woning in goede staat opleveren, de bewoners moeten goed geïnformeerd worden en uiteraard moet die bewoner er dan goed mee omgaan. Dat is grotendeels de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Ik zou een soort van ventilatiepolitie dan ook van harte verwelkomen.