Openbaar Ministerie

Hoger beroep tegen vonnis veroordeelde politieagent

19 augustus 2010 - Arrondissementsparket Zutphen

Het Openbaar Ministerie (OM) Zutphen heeft hoger beroep ingesteld tegen een vonnis van de rechtbank van 11 augustus 2010 waarin een politieagent is veroordeeld voor poging doodslag.

De rechtbank heeft de 30-jarige man veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Het OM had twee weken eerder ontslag van alle rechtsvervolging gevraagd, omdat er tijdens het plegen van het feit sprake was van psychische overmacht.

De politieagent heeft op 4 augustus 2009 in Didam een steen door de ruit van een rijdende auto gegooid. De bestuurder van de auto werd daarbij geraakt. De bestuurder en de politieagent waren elkaar al eens tegengekomen tijdens het werk van de politieagent. De agent leefde op het moment van het gooien van de steen in de (achteraf gezien onterechte) veronderstelling dat de bestuurder van de auto hem belaagde.

Volgens het OM bevond de politieagent zich op het moment van het gooien van de steen in een bijzondere psychische toestand. De deskundige heeft gerapporteerd dat deze psychische toestand voortkwam uit diverse persoonlijke en werkgerelateerde omstandigheden.

De vraag die het OM in deze zaak aan de rechtbank heeft gesteld, is wat de maatschappij van politiemensen mag verwachten. Want ook politiemensen hebben een grens, ook al mag van hen meer verwacht worden dan van de gemiddelde burger.

De rechtbank is in het vonnis op die vraag niet specifiek ingegaan. Het OM is van oordeel dat vindt het daarom belangrijk dat het Gerechtshof zich over deze zaak uitlaat.