Openbaar Ministerie

Hoger beroep poging doodslag op politieagente

19 augustus 2010 - Arrondissementsparket Zutphen

Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen heeft hoger beroep ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank van 11 augustus 2010, waarbij een verdachte van poging tot doodslag op een politieagente schuldig is verklaard maar geen straf kreeg.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de 29-jarige vrouwelijke verdachte weliswaar schuldig is aan poging tot doodslag op de agente, maar dat vanwege haar persoonlijke omstandigheden en de omstandigheden waaronder het feit is begaan geen straf opgelegd hoeft te worden. De rechtbank overwoog daarbij dat geen ernstig letsel was ontstaan en dat het begrijpelijk is dat een moeder door het lint gaat als autoriteiten binnentreden om een ziek kind, na machtiging van de kinderrechter, mee te nemen.

Het OM is het hier niet mee eens en heeft daarom hoger beroep ingesteld. De verdachte heeft op 1 augustus 2009 in Apeldoorn met een ijzeren staaf richting het hoofd van de politieagente geslagen. De politieagente kon deze slag afweren, maar brak daarbij wel haar arm. Dat is volgens het OM wel degelijk ernstig letsel. Daarnaast vindt het OM dat er ten onrechte geen straf is opgelegd aan de verdachte. Over de persoonlijkheid van verdachte is weinig bekend en bovendien konden de psychiater en psycholoog geen conclusies over verdachte trekken. De reden daarvoor is dat de vrouw onvoldoende heeft meegewerkt aan onderzoek naar haar persoonlijkheid en het land heeft verlaten met onbekende bestemming. Met de geringe kennis over de persoon van verdachte kan er volgens het OM ook maar beperkt rekening worden gehouden met persoonlijke omstandigheden. Het OM had daarom op de zitting (28 juli 2009) een gevangenisstraf geëist van 36 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk.