Rijksvoorlichtingsdienst

Extra stimulans voor microfinanciering in Nederland

De afgelopen jaren is microfinanciering gekoppeld aan coaching in Nederland op de kaart gezet. Onder microfinanciering in Nederland wordt verstaan zowel coaching als krediet tot 35.000 euro. Daardoor kunnen jaarlijks velen de stap zetten om hun ideeën voor het starten van een eigen bedrijf in de praktijk te brengen. Deze groep aspirant-ondernemers konden eerder geen bedrijf beginnen, vanwege een beperkte toegang tot kapitaal en een gebrek aan ondernemersvaardigheden.

Sinds januari 2009 kunnen ondernemers een microkrediet verkrijgen via Qredits. Dit is een stichting die is opgericht met steun van de banken, waarbij het ministerie van Economische Zaken een bedrag van 15 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld om leningen te kunnen verstrekken. Onlangs heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid daar 2,5 miljoen euro aan toegevoegd om te testen of starters vanuit een uitkering op deze manier beter kunnen worden geholpen.

Qredits heeft de afgelopen 1,5 jaar met dit bedrag ruim 800 kredieten verstrekt. De 15 miljoen euro van EZ is vanwege het hoge aantal succesvolle aanvragen nu vrijwel uitgeput. Qredits heeft daarom aanvullende financiering nodig, om kredieten te kunnen blijven verstrekken.

Qredits is de afgelopen maanden intensief in gesprek geweest met Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), Rabobank, ING en ABN-AMRO. De banken zijn bereid een lening aan Qredits te verstrekken, waarvan de helft afkomstig is van de BNG en de andere helft van de drie banken. De overheid staat borg voor 80 procent van de lening die BNG aan Qredits geeft.

De ondertekening van de nieuwe financieringsovereenkomsten vindt plaats op het ministerie van Economische Zaken op dinsdag 24 augustus 2010, in aanwezigheid van minister Van der Hoeven en leden van de Raad voor Microfinanciering, waaronder voorzitter Laman Trip en Hare Koninklijke Hoogheid prinses Máxima der Nederlanden.

Media zijn van harte uitgenodigd bij de ondertekening aanwezig te zijn. Vanwege de beperkte ruimte wordt er een selectie gemaakt van de aanmeldingen. Aanmelden kan tot 23 augustus 2010, 12.00 uur via: j.n.vanElck@minez.nl; 070-370 6015.

24 augustus 2010
Ondertekening overeenkomst voor de financiering van Qredits Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag 10.00-11.00 uur

(Bij het ministerie van Economische Zaken is een legitimatiebewijs verplicht)